На Київщині створені всі умови для збереження та розвитку культури, традицій, самобутності національних меншин

Під час апаратної наради голова Київської обласної державної адміністрації Анатолій Присяжнюк заслухав питання щодо зміцнення національної злагоди та порозуміння, задоволення культурних та освітніх потреб національних меншин, які проживають на території області.

- Сьогодні створюються необхідні умови для того, щоб національні меншини, які проживають в нашому регіоні, мали можливість зберігати й розвивати свою культуру, традиції та історичну спадщину, - зазначив Анатолій Присяжнюк. - Реалізуючи соціальні ініціативи Президента України в області, влада приділяє увагу зміцненню середовища міжетнічної толерантності та високого рівня взаєморозуміння між громадою Київщини.

Також за словами голови ОДА пріоритет у діяльності влади спрямований на регулювання міжнаціональних відносин та захист прав національних меншин.

Найчисельнішими представниками етнічних спільнот, які мешкають в регіоні є росіяни (109, 3 тис.), білоруси (8,7 тис.), поляки (2,8 тис.), вірмени (2,3 тис.), молдовани (1,5 тис.), євреї (1,4 тис.).

В області зареєстровано 57 громадських організацій національних меншин, через функціонування яких відбувається задоволення їх культурних потреб.

Як повідомив заступник начальника управління культури, національностей та релігій Ігор Золотоверх етнічні спільноти проявляють активну громадську позицію, об’єднуються у товариства та громадські організації, аматорські колективи та мають змогу творчо реалізовуватися та розвивати свою культуру.

- На Київщині створена та діє мережа культурно-мистецьких, освітніх закладів, які вцілому відповідають національно-культурним потребам населення, - зазначив Ігор Золотоверх.

У сфері міжнаціональних відносин, релігії та захисту прав національних меншин, в області забезпечується всебічне сприяння заходам, спрямованим на задоволення культурних, мовних, освітніх та інформаційних потреб національних меншин України. Зокрема, в містах Біла Церква та Славутич транслюються теле- і радіо передачі мовами національних меншин.

В області відсутні школи, навчання в яких здійснюється мовою національних меншин, але функціонують окремі класи з російською мовою викладання у 12 навчальних закладах. У містах Біла Церква та Бровари факультативно вивчається польська мова, болгарська мова як предмет вивчається у місті Біла Церква.

Прес-служба Київської облдержадміністрації

 



Опубліковано: 06 листопада 2013 року
Поділитися