Малярія та її профілактика

Всесвітній день боротьби проти малярії відзначається щорічно 25 квітня, починаючи з 2008 року.

Мета проведення цього заходу – роз’яснення того, що малярія виліковна, пояснення необхідності профілактичних заходів, залучення уваги експертів, науково-дослідних і навчальних інститутів, компаній та фондів до пошуку варіантів розв’язання цієї проблеми.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), ризик захворіти на малярію має 40% населення світу: щорічно на малярію хворіє близько 500 мільйонів осіб, а більше одного мільйона – помирає від цієї хвороби. Найважчий тягар малярії лежить на країнах Африки, але хвороба також вражає людей в Азії, Латинській Америці, Близькому Сході і навіть у деяких регіонах Європи.

Малярія – це інфекційне паразитарне захворювання, що передається людям при укусах комарів роду Anopheles, які є переносниками збудника малярії – малярійного плазмодія. Симптоми малярії наступні: анемія, нудота, блювота, діарея (з домішками крові у випорожненнях), жовтяниця, головний та м’язовий біль, лихоманка, рясне потовиділення. Захворювання характеризується стадійністю.  Перша стадія малярії (тканинна) протікає без клінічних проявів. Характерними особливостями другої стадії (еритроцитарної) є лихоманка, гепатоспленомегалія (одночасне збільшення селезінки і печінки) та анемія.

Виділяють 4 види малярії:  триденну, чотириденну, тропічну та овале-малярію.

Інкубаційний період триденної малярії може тривати від 10 днів до 12 місяців. Хвороба починається гостро. Протягом першого тижня лихоманка носить неправильний характер, а потім її  напади повторюються чітко через день. Під час нападів, які виникають переважно в першій половині дня, відбувається послідовна зміна стадій ознобу, лихоманки й потовиділення. Після 2-3 нападів помітно збільшується селезінка, а на другому  тижні хвороби розвивається анемія.

Чотириденну малярію відносять до доброякісних форм малярійної інфекції. Тривалість інкубаційного періоду звичайно не перевищує 42 днів (не менше 25 днів), а напади лихоманки виникають через кожні 2 дні. Збільшення селезінки й анемія розвиваються  рідко.

Тропічна малярія характеризується коротким інкубаційним періодом (у середньому 7 днів) і наявністю типового продромального періоду. У хворих цією формою малярії найчастіше відсутні типові симптоми хвороби. Період ознобу може бути виражений слабко або й не спостерігатися взагалі, зниження температури тіла відбувається без вираженого потовиділення. У хворих виникають затьмарення свідомості, судоми, безсоння, часто вони скаржаться на біль в області живота, нудоту, блювоту й діарею.

Овале-малярія за своїми симптомами схожа на триденну малярію, але їх інтенсивність нижче. Мінімальний інкубаційний період триває 11 днів. Напади лихоманки найчастіше виникають у вечірній час.

Незалежно від виду малярії, відсутність своєчасного лікування небезпечна для життя хворого.

Малярія може передаватися від матері до плоду (вроджена), а також  в результаті переливання компонентів крові.

Київська області належить до місцевостей України, де можливі окремі випадки захворювання на малярію, оскільки на цій території присутні осередки проживання  комарів роду Anopheles.

Для профілактики малярії використовуються ті ж лікарські препарати, які застосовуються для лікування даної хвороби, однак профілактична доза цих препаратів значно менша.

Дуже важливо почати профілактику за декілька тижнів до в'їзду в місцевість, де присутня малярійна інфекція. Важливою ланкою в профілактиці малярії є знищення «малярійних» комарів.

Пам’ятайте, що при появі перших симптомів захворювання (лихоманки з нез’ясованої причини, збільшення печінки і селезінки тощо) слід невідкладно звертатись по медичну  допомогу!

Інформація від управління охорони здоров’я БМР


Опубліковано: 24 квітня 2019 року
Поділитися