Майбутнє починається сьогодні

Профорієнтаційна робота є пріоритетним напрямком діяльності управління освіти і науки, адже вибір учнем професії – це важливий крок у доросле життя. Знайти себе у світі професій – означає мати можливість гідно заробляти, бути потрібним людям, максимально повно розкрити свої здібності.

З 04 по 08 лютого 2019 року для учнів закладів загальної середньої освіти м. Білої Церкви  пройшли тематичні екскурсії на підприємства та в установи міста, де школярі мали можливість ознайомитися зі специфікою роботи, структурою, сучасними технологіями виробничого процесу та вимогами до робітників, що працюють на підприємстві. Так, учні Білоцерківської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 1 з поглибленим вивченням слов’янських мов відвідали товариство з обмеженою відповідальністю «Білоцерківський завод «Трібо», що є виробником фрикційних і гальмівних виробів. Школярі дізналися, що підприємство – одне з найбільших у східній Європі, яке володіє передовим технологічним оснащенням. Працівники заводу розповіли учням історію становлення «Трібо», показали етапи виготовлення продукції. Дітей приємно вразило, що кількість найменувань виробів перевищує три сотні.

Діти полюбляють зазирати в дорослий світ. А що може бути цікавішим, ніж екскурсія на справжній завод. Так, 07 лютого 2019 року учні 9-В класу Білоцерківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3 відвідали ПРАТ «Росава».

Під час екскурсії дев'ятикласники спостерігали за процесом виготовлення шин. Усі переконалися, що  дотримання правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог на підприємстві – справа першорядна. Спілкуючись з майстрами, учні отримали відповіді на запитання, що їх цікавили.

Екскурсія дала можливість ознайомитися з реальними умовами роботи на сучасному заводі, що, безперечно, є мотивацією для вибору майбутньої професії.

З метою профорієнтації 06 та 08 лютого учні 10-Б, 9-Б класів Білоцерківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 18 відвідали Білоцерківську книжкову фабрику.

Досвідчені фахівці цікаво розповіли школярам про продукцію, про сучасні умови праці на підприємстві. Учні побачили народження книги: як готують папір для друку, як підрізають його на листи великого та маленького формату, як наносять на ці листи друк, як фальцюють надруковані листи в «книжечки», як обробляють та з’єднують напівфабрикати, як приклеюють до блоку форзац та кришку виробу.

Така екскурсія надала можливість учням безпосередньо та більш детально ознайомитися з професіями на виробництві, побачити реальну сучасну роботу підприємства.

З профорієнтаційною метою учні 9-В класу БНВО «Перша Білоцерківська гімназія – школа І ступеня»  відвідали одне з провідних підприємств нашої країни ТОВ «Маревен Фуд Україна». Працівники компанії провели цікаву екскурсію на виробництво. Діти були приємно вражені модерним обладнанням, переліком продукції, яку постачає на ринок це підприємство. Учні активно цікавилися організацією роботи на ТОВ «Маревен Фуд Україна», а тому під час екскурсії школярам розповіли про структуру та специфіку роботи на підприємстві.

Дитячий садок є початковою ланкою в єдиній системі безперервної освіти, у тому числі й  профорієнтаційної. Дошкільний заклад – перша сходинка у формуванні базових знань про професії. Так, з профорієнтаційною метою вихованці Білоцерківського навчально-виховного комплексу «Казка» відвідали четверту пожежно-рятувальну частину. Вони з цікавістю слухали розповідь про бойові виїзди, швидкість виконання завдань, важливість уміння діяти злагоджено та чітко. Дітей ознайомили зі спецтехнікою та пожежно-рятувальним обладнанням. Малюки розширили своє уявлення про професію пожежника та відчули себе справжніми вогнеборцями, одягнувши спорядження пожежників та посидівши у справжньому пожежному автомобілі.

З профорієнтаційною метою в межах проекту «Школа молодого біржовика» представники Національного університету біоресурсів і природокористування України в закладах освіти № 1, 9, 7, 6, 16, 4, 12, 21, 3, 18, 22, Гімназії № 1, Ліцею з учнями 9-11 класів провели семінарські заняття з теми «Принципи побудови системи електронних біржових торгів на біржі та їх проведення. Прогнозування біржового ринку».

Отже, профорієнтаційна робота й надалі залишається пріоритетним напрямком діяльності управління освіти і науки, адже  в умовах підвищення вимог до професійного рівня фахівця зростає потреба у формуванні в молоді системи цінностей, за якої повага до праці, прагнення до об’єктивного, раціонального визначення професійного шляху, кар’єрного росту та вдосконалення стає фундаментом майбутнього молодої людини.  

Інформація від управління освіти та науки Білоцерківської міської ради
 


Опубліковано: 08 лютого 2019 року
Поділитися