Літературно-мистецькі премії – найкращим, найталановитішим, найобдарованішим

27 лютого в Білій Церкві відбулося урочисте вручення двох міських премій – літературно-мистецької премії ім. І.С. Нечуя-Левицького та молодіжної літературно-мистецької премії ім. М.Вінграновського.

Цьогоріч, відповідно до рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради №50 від 11 лютого 2020 року, лауреатами міської літературно-мистецької премії ім. І.С. Нечуя-Левицького стали:

- Валентина Коробко – керівник зразкової Студії образотворчого мистецтва «Берестяночка» Центру позашкільної освіти та професійного самовизначення учнівської молоді «Соняшник». Роботи Майстрині та її учнів неодноразово демонструвалися на вернісажах Білої Церкви, Києва, у Польщі та Болгарії, містяться в приватних колекціях Канади, Німеччини, Росії, Греції. Премію було вручено за творчий доробок, виставкову діяльність та популяризацію декоративно-ужиткового мистецтва.

- Андрій Кириченко – автор трьох збірок: «От така війна», «Це наша правда», «Гільзи у кишені». Кадровий військовий, майор Збройних Сил України. Пішов на фронт навесні 2014 року. Служив у зоні бойових дій на Донбасі, в 72-й окремій механізованій бригаді ім. Чорних Запорожців, був у гарячих точках – Авдіївці, Волновасі. Премію було вручено за книгу «Гільзи у кишені».

Відповідно до рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради №28 від 28 січня 2020 року, міську молодіжну премію імені М.Вінграновського було вручено:

- Миколі Молодиці – артисту драми вищої категорії Київського академічного обласного музично-драматичного театру ім.П.Саксаганського – за творчі здобутки на ниві театрального мистецтва.

- Театральній студії «Пролог» Центру позашкільної освіти та професійного самовизначення учнівської молоді «Соняшник» (керівник Тетяна Яковенко) – за високий рівень виконавської майстерності та активну участь у культурно-мистецькому житті міста

З вітальним словом та почесною місією вручення дипломів та медалей лауреатам премій виступив міський голова Геннадій Дикий. Він наголосив, що лауреати премій – це еліта нашого міста, яка своєю працею й талантом прославляє Білу Церкву, творить її історію.

«Бажаю вам подальших творчих здобутків, а ми, зі свого боку, як міська влада, звісно, будемо підтримувати такі таланти. Спілкуючись міськими головами інших міст, можу сказати, що тією кількістю бібліотек, шкіл мистецтв, які є в Білій Церкві, можна пишатися. І найголовніше, що це дає результат, адже щороку маємо нові відкриття, нові таланти, переможців різних культурно-мистецьких конкурсів. Чудово, що саме культура об’єднує українську націю. Переконаний, що тільки вільні та самодостатні нації можуть досягти успіху, і в першу чергу, в культурному розвитку. Протягом тисячоліть основою розвитку цивілізацій були дороги, водопостачання та водовідведення, театри та бібліотеки. Все інше було потім», - наголосив Геннадій Дикий.

З вітальним словом під час заходу також виступили: директор школи мистецтв №1 Леся Крижешевська, виконавчий директор Київського академічного обласного музично-драматичного театру ім.П.Саксаганського Максим Тішельков, голова комісії з присудження премії ім.М.Вінграновського, Заслужений працівник культури України, член Національної музичної спілки, почесний професор Білоцерківського національного аграрного університету Анатолій Кульчицький, директор Білоцерківського навчально-виховного об’єднання «Перша Білоцерківська гімназія - школа І ступеня» Борис Смуток, директор Центру позашкільної освіти та професійного самовизначення учнівської молоді «Соняшник» Віра Гутник.

Свої творчі дарунки презентували: вихованці школи мистецтв №1 Матвій Мерімерін, Павло Брігідін, Дар’я Савченко (клас викладачів Валентини Галінської, Вероніки Олійник та Тамари Євдокимової); Ірина Рябініна (клас Тамари Павленко, концертмейстер Вікторія Фещенко); театральна студія «Пролог» Центру позашкільної освіти та професійного самовизначення учнівської молоді «Соняшник» (керівник Тетяна Яковенко).

У заході взяли участь: заступник міського голови Катерина Литвиненко, представники творчої та наукової інтелігенції міста, громадськості, журналісти місцевих ЗМІ.

Для довідки

Міська літературно-мистецька премія ім. Івана Семеновича Нечуя-Левицького була заснована у серпні 1991 року за ініціативою творчої інтелігенції Білої Церкви. За 28 років існування лауреатами премії стали 52 митця та творчих колективів. Щороку нею відзначають двох лауреатів за кращі здобутки в галузі літератури, образотворчого мистецтва, виконавської діяльності, народних промислів. Нині розмір премії становить 5 000 грн.

Міська молодіжна літературно-мистецька премія ім. М.Вінграновського присуджується в Білій Церкві 27-й рік поспіль найактивнішим, найобдарованішим молодим білоцерківцям. Врученням премії опікується управління з питань молоді та спорту Білоцерківської міської ради. Нині розмір премії становить 3750 грн.

Літературно-мистецькі премії – найкращим, найталановитішим, найобдарованішим


Опубліковано: 28 лютого 2020 року
Поділитися