Ліфти міста

Ліфт – одне з найзручніших та найдавніших пристосувань, винайдених людством. Ними обладнані багатоповерхові житлові та офісні будівлі, лікарняні  заклади, промислові установи… Ці щоденні помічники є незамінним атрибутом сучасного життя в місті, адже значно полегшують його, роблять більш комфортним.

 

Але чи замиcлюємося ми, кожного разу натискаючи кнопку виклику ліфта, скільки зусиль, часу та ресурсів вкладається у його обслуговування, модернізацію обладнання, забезпечення безперебійної роботи? Скільки коштує повністю замінити один ліфт у під’їзді? Скільки всього ліфтів у нашому місті?..

 

Якщо говорити про загальний стан ліфтового господарства Білої Церкви, то в нашому місті ліфтами обладнано 299 житлових будинків.

 

Технічне обслуговування ліфтів в місті здійснюють підприємства: ПП «Юр’ївліфт» та ТОВ «ТОТУС-Сервіс», – відповідно до укладених договорів з комунальними підприємствами Білоцерківської міської ради – житлово-експлуатаційними конторами № 1, 6, 7, та створеними ОСББ та ЖБК. На технічному обслуговуванні підприємств перебуває 1063 пасажирських та вантажопасажирських ліфтів. З цієї кількості – 734 ліфта експлуатуються більше 25 років, тобто відпрацювали граничний термін експлуатації; 575 ліфтів потребують проведення експертного обстеження та позачергового технічного посвідчення.

 

Мешканці багатоповерхівок мають пам’ятати, що ставитися до ліфтового обладнання потрібно дбайливо: не перевантажувати кабіну, не транспортувати габаритні речі, не псувати та не забруднювати стіни ліфта, не перевозити легкозаймисті речовини, адже для міста та співвласників будинків заміна ліфтів – це зовсім немалі кошти. І вони виділяються міською владою, адже пріоритетним для неї є комфорт та безпека білоцерківців – мешканців багатоповерхових будинків.

 

Для повної заміни пасажирського ліфта в житловому будинку орієнтовно необхідно 650-700 тис.грн. У 2017 році з міського бюджету, на капітальний ремонт ліфтів було виділено 3,45 млн грн. І варто наголосити, що на сьогодні проведення капітальних ремонтів виконується виключно за кошти міської ради без співфінансування мешканцями. Протягом 2017 року було проведено роботи капітального характеру на 42 пасажирських ліфтах, виконано експертне обстеження 21 ліфта за кошти міського бюджету, на 35 ліфтах зроблено поточний ремонт за кошти балансоутримувачів.

 

Прикро визнавати, але в Білій Церкві мають місце і факти крадіжок ліфтового обладнання. Викрадаються переважно електронні плати блоків керування ліфтом та деталі, що містять кольорові метали. Впродовж року було зафіксовано 11 випадків вандалізму.

 

Важливо також відмітити: нещодавно в Білій Церкві була оприлюднена інформація про намір здійснити коригування діючих тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, що надаються комунальними підприємствами Білоцерківської міської ради житлово-експлуатаційними конторами № 1, 6 та 7. Відповідно до обґрунтування, скоригований тариф в середньому на 30% більший, порівняно з діючим. Зокрема це стосується й технічного обслуговування та енергопостачання ліфтів.

 

Міський голова Геннадій Дикий, коментуючи цю ситуацію під час однієї з прес-конференцій, зауважив, що тарифи, а зокрема на обслуговування ліфтів, не змінювалися ще з 2014 року: «Тарифи у Білій Церкві на обслуговування ліфтів – нижчі за середні, а обслуговування – одне з найкращих в Україні. Адже коли з понад тисячі ліфтів не працює максимум один – це показник якісної роботи».

 

І на останок. Якщо аварійна ситуація при користуванні ліфтом все ж виникла, варто не панікувати, а взяти до уваги таку інформацію. У випадку, якщо вийшли з ладу ліфти, що обслуговуються ПП «Юр’ївліфт», потрібно дзвонити на номери: 15-86, 0456-33-32-01, 093-771-25-91. Якщо дало збій ліфтове обладнання, яке обслуговує ТОВ «ТОТУС-Сервіс», телефонуйте за номером: (0456)-33-33-63.

Ліфти міста


Опубліковано: 24 січня 2018 року
Поділитися