«Купальські вогні» Білої Церкви

06 липня у Білій Церкві відбулося грандіозне свято Івана Купала.

 

Свято Івана Купала - одне з найпоетичніших обрядово-календарних дійств. Наші далекі предки у такий спосіб возвеличували розквіт літа, оспівували природу, людські взаємини, бо купальський обряд збігається з періодом літнього сонцестояння, коли найбуйніше розквітає природа.

 

Відкрив свято перший Білоцерківський відкритий фестиваль ковалів «Сталева Жар-Птиця». Метою фестивалю є відродження тисячолітніх традицій, праці ковалів, створення високомистецьких художніх творів, популяризація ковальства серед населення міста та країни,  широке використання і застосування ковальських виробів в архітектурі, ландшафті, повсякденному побуті.

 

За дорученням міського голови Геннадія Дикого із привітальним словом до присутніх звернувся його радник Микола Антонюк: «Я дуже радий вітати вас всіх сьогодні на цьому святі. Воно пов’язане із багатьма традиціями. І сьогодні у Білій Церкві ми започатковуємо нову – цей фестиваль. Я сподіваюся, що арт-об’єкти,  створені за допомогою ковальського мистецтва через кілька років прикрашатимуть всю Білу Церкву!»

 

Організатором фестивалю виступив відділ культури і  туризму Білоцерківської міської ради за підтримки міського голови. Також співорганізаторами фестивалю виступили ТОВ «Металобаза Бочаров» в особі директора Сергія Бочарова та громадська організація Приватна кузня «Веселий коваль» в особі Олександра Худолія.


У фестивалі взяли участь такі неперевершені ковалі:

- «Кузня Петра» в особі Олександра Кривенка;

- Сергій та Ірина Скоробагацькі;

- Громадська організація Приватна кузня «Веселий коваль» (керівник -Олександр Худолій);

- Віктор Петровський;

- Творча майстерня «Микола and КО» (керівник – Микола Худолій).

 

Протягом дня вони викували основу скульптури та елементи композиції «Дерево бажання», керуючись своєю фантазією і майстерністю. По завершенню фестивалю виготовлену скульптуру майстри  подарували місту.

 

У рамках свята присутні мали змогу переглянути показові лицарські бої у виконанні клубу середньовічної піхоти «PANZER».

 

У ході основних заходів святкування з головної сцени дарували свої виступи присутнім міські творчі гурти – вокальні, хореографічні, театральні. Білоцерківці мали можливість проглянути й виступ гурту «Roxy Band».

 

Також під час свята КЗ БМР «Білоцерківський міський центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» провів нагородження переможців турніру м.Біла Церква з пляжного волейболу, який відбувся з нагоди свята Івана Купала.

 

Коли надворі вже стемніло, почалися традиційні обряди: купання марени, пускання вінків, запалення купальського вогню. Справжнім сюрпризом на святі стало дефіле Олександри Браницької доріжкою зі смолоскипів, яка припливла на свято на човні.

 

У заході взяли участь: начальник відділу культури та туризму міської ради Юлія Ковальська, працівники структурних підрозділів Білоцерківської міської ради, жителі міста, представники приватних фірм, громадський організацій та журналісти місцевих ЗМІ.

«Купальські вогні» Білої Церкви


Опубліковано: 07 липня 2018 року
Поділитися