Інструменти міської демократії – для ефективного вирішення соціально важливих питань Білої Церкви

23 травня в Білій Церкві відбувся тренінг, ініційований Агенцією стратегічного розвитку Білої Церкви та Громадською радою при виконавчому комітету Білоцерківської міської ради на тему: «Інструменти міської демократії щодо можливостей Статуту територіальної громади м.Біла Церква». Керуючий справами виконавчого комітету міської ради Сергій Постівий, який провів тренінг,  наголосив, що метою даного заходу є навчання громадськості міста користуватися всіма наявними інструментами,  які, зокрема, передбачені Статутом територіальної громади Білої Церкви, який затверджений рішенням Білоцерківської міської ради №2010-48-VII від 29 березня 2018 року (https://new.bc-rada.gov.ua/miska_rada/hromadianske_suspilstvo/7_statut_terytorialnoi_hromady_mista_bila_tserkva/2010-48-vii_pro_zatverdzhennia_statutu_terytorialnoi_hromady_mista_bila_tserkva.html), максимально якісно їх використовувати задля реалізації своїх прав та можливостей.

Зокрема присутніми було детально розглянуто такі інструменти міської демократії, як загальні збори (Додаток №2 до Статуту територіальної громади міста Біла Церква), місцеві ініціативи (Додаток №3), громадські слухання (Додаток №4), консультації з громадськістю (Додаток №6); електронні петиції (Додаток №7) тощо. Під час тренінгу окреслили відмінності між окремими з розглянутих інструментів, розглянути доцільність та особливості їх використання задля ефективного вирішення тих чи інших актуальних для громади питань.

Під час тренінгу увагу учасників також було акцентовано на електронних сервісах, що розміщені на офіційному сайті Білоцерківської міської ради та впроваджені з метою спрощення доступу до інформації щодо діяльності міської влади.

Це розділ «Прозора влада» (https://bc-rada.gov.ua/node/9326), який представлений такими п’ятьма візуалізаціями, як «Місцевий бюджет», «Портал публічних фінансів», «Карта ремонтів», «Комунальне майно», «Комунальні підприємства». Присутніх поінформували, що нещодавно запрацював четвертий модуль - «Карта комунального майна», який дає можливість зацікавленим громадянам та підприємцям побачити, які об’єкти знаходяться у власності в громади, кому вони здаються в оренду, на яких умовах, яке їхнє цільове призначення, яким рішенням міської ради це було дозволено тощо (детальніше - https://bc-rada.gov.ua/node/10125).

У рамках тренінгу було представлено можливості таких Е-сервісів, як «Відкритий бюджет», «Відкрите місто», Start Business Challenge, у рамках якого відкрито 88 кейсів (видів бізнесу) та який містить покрокову інформацію від «А» до «Я» про те, як обрати та розпочати власний бізнес; «E-Data – Портал публічних фінансів», «Еко-мапа Київської області» та ін. (детальніше – тут: https://new.bc-rada.gov.ua/e-servisy/e-servisy.html)

«Сьогодні в Білій Церкві впроваджено та функціонує достатня кількість інструментів, що дають можливість жителям нашого міста ефективно вирішувати соціально важливі питання. Аби ці інструменти були результативними, необхідно тільки бажання та вміння ними користуватися», - підбиваючи підсумки тренінгу, зазначив Сергій Постівий.

У тренінгу взяли участь: голова Громадської ради при виконавчому комітету міської ради Оксана Сахарова, представники структурних підрозділів міської ради та громадськості.

Інструменти міської демократії – для ефективного вирішення соціально важливих питань Білої Церкви


Опубліковано: 24 травня 2019 року
Поділитися