І в пам’яті нашій ніколи не зітреться слід Вашого подвигу…

26 квітня у Білій Церкві, біля пам’ятного знаку «Чорнобильський дзвін», відбувся мітинг жалоби та пам’яті з нагоди 35-ї річниці аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Минуло 35 років. Жахлива трагедія увійшла в історію, як найбільша техногенна катастрофа у ліквідації наслідків якої брали участь 600 тисяч чоловік, з них 356 тисяч – українці, серед яких 5 тисяч – білоцерківці.

Міський голова Геннадій Дикий, звертаючись до учасників заходу, наголосив: «Аналогічних катастроф у світі не було, проте вона могла мати набагато більші наслідки. Саме завдяки вам, ліквідаторам, серед яких й тисячі білоцерківців, які теж не залишились осторонь – вдалося зменшити вплив страшної радіації на світ. І ми усвідомлюємо ваш героїчний подвиг, адже усі ви знали куди ви їдете і на що ви йдете, і які втрати понесе ваше здоров’я, ваших близьких та рідних. Низький уклін вам, живим - довгих років життя, а тим, хто пожертвував собою – вічна пам’ять».

Слово мали також голова громадської організації «Ветерани Чорнобиля» Микола Гаган та ліквідатор І-категорії Анатолій Медвідь.

Під час заходу благочинний Білоцерківського району Православної Церкви України, настоятель парафії Покрова Божої Матері священик Микола Гопайнич провів панахиду за тими, хто загинув внаслідок аварії на ЧАЕС.

На честь 35 років після трагедії пролунало 35 ударів дзвону. Право ударити в жалобний дзвін було надано пожежному рятувальнику 1-ї державної рятувальної частини, молодшому сержанту Ярославу Назаренку.

Пам’ять всіх загиблих присутні вшанували хвилиною мовчання.

До пам’ятного знаку «Чорнобильський дзвін» учасники заходу поклали квіти – як символ вічної скорботи і туги та вшанування пам’яті про подвиг ліквідаторів.

У заході взяли участь: секретар міської ради Дмитро Киришун, заступники міського голови Катерина Возненко та Анатолій Кравець, депутати Білоцерківської міської ради, представники правоохоронних органів, громадськості, журналісти місцевих ЗМІ.

Також цього дня з нагоди 35-ї річниці аварії на ЧАЕС керівництво міста поклало квіти до пам’ятного знаку «Загиблим героям-пожежним», що в парку Слави. У ході заходу було вшановано пам’ять пожежників, які пожертвували своїм життя заради того, щоб Україна не була стерта з лиця Землі.

При ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС і усунення її наслідків пожежниками було відкачано 72 тисячі кубометрів важкої радіаційної води з-під реактора.

Пізніше цього ж дня міський голова Геннадій Дикий провів зустріч із особовим складом та ветеранами Білоцерківського РВ ГУ ДСНС України у Київській області.

 

І в пам’яті нашій ніколи не зітреться слід Вашого подвигу…


Опубліковано: 26 квітня 2021 року
Поділитися