Головне завдання -навчити дітей як зберегти здоров’я та бути у безпеці

Створення безпечних умов перебування учасників освітнього процесу у закладах освіти, створення безпечного освітнього середовища є одним із головних пріоритетів держави в умовах дії правового режиму воєнного стану в Україні.

Одним з основних завдань збереження життя і здоров'я учасників освітнього процесу є формування у дітей культури безпечної поведінки.

Зважаючи на те, що культура застосування багатьох заходів безпеки закладається з дитинства, основний напрямок роботи, на який необхідно звернути увагу, – це навчання дітей різного віку. Одним із шляхів вирішення цього питання є створення класів безпеки інформаційно-просвітницького напрямку, на базі якого діти вивчатимуть правила безпечного життя.

Класи безпеки – це спеціально оснащені інтерактивні класи, які  дозволяють забезпечити освітній процес та постійну активну взаємодію всіх його учасників.

У цих класах навчатимуть дітей  базовим поняттям основ безпечного середовища, яке містить у собі знання з правил пожежної, мінної безпеки та цивільного захисту в цілому;   алгоритму дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій різного характеру.

Нещодавно ми розповідали, що на базі Білоцерківського ліцею "Перша Білоцерківська гімназія" відкрився перший інноваційний клас у якому вестиметься курс предмету «Здоров’я, безпека та добробут».

Детальніше тут https://bc-rada.gov.ua/node/14605.

У нашій громаді у цьому навчальному році заплановано відкриття трьох таких класів, на облаштування кожного було виділено 100 тис.грн з місцевого бюджету. 15 вересня, у Білоцерківському природничо-математичному ліцеї-гімназії № 16 ім. М. О. Кириленка  була відкрита  друга, спеціально обладнана аудиторія, яка  допоможе вихованцям краще засвоїти курс предмету «Здоров’я, безпека та добробут».

На уроках у цьому класі учні у цікавій формі отримають відповіді на запитання:

- як убезпечити себе від пожежі та як боротися з вогнем;

- як поводитись, якщо побачив щось підозріле, схоже на вибухонебезпечний предмет;

- як діяти під час сигналу «повітряна тривога»;

- як вести себе на дорогах, пішохідних переходах і якими є правила дорожнього руху;

- якими є правила поводження на льоду та під час купання у водоймах;

- яка небезпека може бути від електрообладнання та побутових приладів.

Під час заходу міський голова Геннадій Дикий поцікавився  у дітей чи знають вони, хто виїжджає на гасіння пожежі, якщо знайшли вибухонебезпечний предмет, чи відбулося руйнування будинку,  стався паводок,  або ж інша надзвичайна ситуація. Відповідь була впевнена і однозначна- рятувальники. Міський голова наголосив, що у всіх складних випадках у житті нам на допомогу приходять рятувальники і висловив їм слова подяки за це, привітавши з прийдешнім професійним святом. Закликав дітей гарно вчити уроки з безпеки та робити все можливе для уникнення виникнення надзвичайних ситуації.

Під час заходу директор навчального закладу Анатолій Бабенко від імені педагогічного, учнівського та батьківських колективів привітав представників ДСНС із професійним святом  та наголосив, що такий клас стане в нагоді для якісного засвоєння матеріалу.

Начальник управління організації заходів цивільного захисту ГУ ДСНС України у Київській області, полковник Максим Комісаров, який завітав на захід зазначив, що найголовніше у житті є безпека людини – у побуті, у життєдіяльності, на дорозі. Якщо навчати цьому з дитинства, то у дорослому віці людина буде максимально обізнана у цих питаннях і робитиме все, щоб убезпечити себе та навколишніх і уникнути надзвичайної ситуації. Тому для цього й проводяться такі навчальні уроки, щоб ви знали що таке безпека, як її дотримуватися.   

На відкритті класу безпеки були присутні заступник начальника управління освіти і науки міської ради Вікторія Баранова, начальник відділу організації заходів цивільного захисту Білоцерківського районного управління ГУ ДСНС України у Київській області, полковник Микола Маслюк, т.в.о.начальника сектору ювінальної превенції  Білоцерківського районного управління поліції у Київській області Ірина  Толяровська.

У рамках заходу представники підрозділів ДСНС та поліції провели для учнів пізнавальний урок. Для присутніх відбулася демонстрація спеціальної техніки, зокрема пожежної машини, карети швидкої допомоги та іншої техніки. Загін юних рятувальників, який створений і функціонує на базі ліцею, до якого входять старшокласники – взяли активну участь у презентації матеріалів щодо дотримання безпекової поведінки школярами. 

Головне завдання -навчити дітей як зберегти здоров’я та бути у безпеці


Опубліковано: 15 вересня 2023 року
Поділитися