Голодомори - геноцид українського народу. Пам’ятаймо про це!

28 листопада в Білій Церкві, біля пам’ятного знаку жертвам Голодомору, відбувся захід до дня пам’яті жертв голодоморів 1921-1923, 1932-33 та 1946-го років.

На своєму шляху український народ зазнав чимало трагічних випробувань – однак усе, що відбувалося у нібито мирний час, затьмарило своєю жахливістю навіть воєнні лихоліття. Спланований і реалізований комуністичним режимом Голодомор та масові політичні репресії поставили під сумнів саме існування української нації.

Сьогодні Україна перед усім світом складає скорботну данину пам’яті великомученикам голодоморів та політичних репресій…

Тоталітарний режим організував штучний голод в Україні, що мав на меті ліквідувати заможне селянство для отримання повного контролю над результатами його праці. Наслідком стала загибель 10 мільйонів наших співгромадян.       

У ході заходу міський голова Геннадій Дикий наголосив: «Сьогодні день пам’яті про наших загиблих співвітчизників. Для того, щоб загнати людей у ярмо, колгоспи, заставити слухати радянську владу було штучно організовано голодомори.  Після першого тиску 1923 року, українці постійно поставали проти комуністичного режиму й тоді цей режим, на чолі з Сталіним пішли на страшний злочин проти людства – заморити людей голодом. Потім назвали іменами катів вулиці, площі і міста, аби українці пам’ятали, боялися і не підіймали голови. Але ми побороли це, генофонд  нації відродився і продовжує відроджуватися. І зараз ми стоїмо на незалежній землі, маємо свою незалежну Україну, хоча й маємо її відстоювати на сходів держави.  Ніколи не буде прощення катам, які організовували такі страшні речі.  Земля пухом загиблим. А ми мусимо пам’ятати чого варта незалежність, чому за неї варто боротися і чому  ми маємо жити у Богом даній нам державі».

Невинних жертв Голодоморів - 1922-1923, 1932-1933 та 1946-го років та жертв політичних репресій пом’янули хвилиною мовчання міський голова Геннадій Дикий, присутні депутати міської ради, громадськість міста.

На знак глибокої скорботи і пам`яті про тих, хто відійшов у вічність, так і не дочекавшись хлібної зернини, яка б врятувала життя, присутні поклали до пам’ятного знаку жертвам Голодомору квіти, колоски та свічки.

Панахиду за жертвами Голодоморів та політичних репресій в Україні провів благочинний Білоцерківського району православної Церкви України, настоятель Церкви Покрова Божої Матері Микола Гопайнич.

Про спогади своєї родини, яка тяжко виживала у ті тяжкі часи поділився білоцерківець Анатолій Медвідь.

Загальноукраїнська акція “Засвіти свічку” на вшанування пам’яті жертв Голодомору відбудеться сьогодні о 16.00 годині. Просимо взяти в ній участь, запалити вдома свічку та поставити на вікно. Хай назавжди в серцях поколінь залишиться пам'ять про померлих від голоду. Хай у маленьких вогниках згорить страшний спадок голодомору і буде шлях у майбутнє прямим і світлим.

Голодомори - геноцид українського народу. Пам’ятаймо про це!


Опубліковано: 28 листопада 2020 року
Поділитися