Енергоменеджмент – шлях до заощадження державного та місцевих бюджетів

Енергетичний менеджмент – це спосіб управління енергоспоживанням на підприємстві або в муніципалітетах, що дозволяє значно оптимізувати обсяги енерговитрат.

Світова практика показує, що підвищення енергоефективності досягається здебільшого за рахунок організаційних змін у системі управління енергогосподарством підприємства або міста. Запровадивши систему енергоменеджменту, можна без великих фінансових втрат досягти значної економії енергії в 3-5% за 1-2 роки.

 

Енергоменеджмент включає в себе набір заходів, спрямованих на економію енергетичних ресурсів: моніторинг енергоспоживання, розробка енергетичних бюджетів, аналіз існуючих показників як основи складання нових бюджетів, розробка енергетичної політики, планування нових енергозберігаючих заходів і т. д. (використано матеріали http://aea.org.ua).

Пропонуємо до вашої уваги відеоролик щодо  реалізації державної політики у сфері ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів (тут).

 

Варто зазначити, що в Білій Церкві також вживається комплекс заходів щодо запровадження енергозберігаючих технологій, які забезпечать раціональне використання паливно-енергетичних ресурсів. Міською радою прийнята Програма  розвитку системи енергетичного менеджменту в м. Біла Церква на 2017-2020 роки, якою передбачена низка спеціальних заходів.

 

Крім того, цими днями міською владою було підписано договір з енергоаудиторською компанією щодо проведення енергетичних аудитів сорока будівель бюджетних установ. Серед них: школи, дитячі садочки,  ДЮСШ №1 та міський центр соціальної реабілітації змішаного типу для інвалідів та дітей-інвалідів «Шанс».

 

Також у місті передбачено впровадження системи енергетичного моніторингу будівель бюджетної сфери. За допомогою сервісу відбуватиметься щоденний контроль, оцінка, порівняння результатів та аналіз їх енергоспоживання з метою подальшого вживання заходів щодо раціонального споживання енергоресурсів та комфортних умов перебування у них дітей.


Опубліковано: 15 серпня 2017 року
Поділитися