До зменшення популяції безпритульних тварин у місті долучиться міжнародний благодійний фонд «Чотири лапи»

Питання безпритульних собак у місті є одним із актуальних та потребує постійного вирішення, оскільки кількість особин, які не мають власників, зменшується доволі повільно, незважаючи на постійну роботу щодо вирішення питання. Серед причин – відмова власників від тварин, вивіз небажаного потомства із прилеглих сіл до міста та ін.

У місті діє відповідна програма, департаментом ЖКГ міської ради здійснюються заходи. Разом з тим, місто готове до співпраці у даному напрямку з профільними організаціями, прагне залучити будь-яку допомогу.

19 квітня міський голова Білої Церкви Геннадій Дикий та директор ТОВ «Чотири лапи» Олеся Лісчишина підписали меморандум про співробітництво з метою гуманного регулювання чисельності безпритульних тварин у місті.

Згідно із меморандумом, сторони докладатимуть зусиль щодо реалізації відповідної програми, яку запровадить у місті товариство, та вже існуючої цільової міської програми.  

Програма включатиме: 

-  стерилізацію, вакцинацію та догляд за безпритульними тваринами;

-  ідентифікацію та реєстрацію стерилізованих та доглянутих тварин;

-  використання власного персоналу для розвитку програм допомоги безпритульним тваринам;

-  використання мобільних клінік;

-  інформування населення щодо розвитку програми;

-  організацію співпраці та залучення неурядових організацій, представників підприємств у сфері поводження з тваринами.

Договір передбачатиме співпрацю й щодо проведення спільного науково-благодійного проекту з обміну ветеринарним досвідом, а також безкоштовної стерилізації, дезінфекції, вакцинації проти сказу та ідентифікації безпритульних тварин у місті, тобто урегулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами.

Сам проект розпочне реалізовуватися з другої половини липня ц.р. і діятиме до кінця поточного року.

Під час зустрічі директор ТОВ «Чотири лапи» Олеся Лісчишина зазначила:  «В Україні з 2012 року функціонує міжнародний благодійний фонд «Чотири лапи», ним реалізуються проекти, які передбачають стерилізацію, вакцинацію, ідентифікацію безпритульних тварин. Ми співпрацюємо з комунальними підприємствами, саме заради того, аби допомогти містам у вирішенні даної проблеми, яка є актуальною для всієї держави. У цьому році міжнародний благодійний фонд розпочав реалізацію ще й наукового проекту, у якому беруть участь наші колеги із Великобританії. Нами було визначено ряд міст, які відповідали умовам проекту, серед яких і Біла Церква. Саме ваше місто було обрано. Маємо провести підрахунок тварин, вивчити умови їх середовища, фізичний стан, потім – стерилізацію, вакцинацію, а через два місяці здійснити моніторинг та  аналіз їх стану, міграцію, динаміку щодо зниження популяції тощо».

Заступник начальника департаменту ЖКГ міської ради Альона Колотницька зауважила: «За попередніми перемовинами ми визначили для проведення проекту один із проблемних мікрорайонів міста – масив Леваневського, зокрема, промисловий вузол. Для проведення наукових досліджень це найзручніше місце, ми погоджуватимемо такі заходи із власниками територій. Представники ТОВ «Чотири лапи» проводитимуть роботу у цих закритих зонах, а планові роботи по замовленню Департаменту будуть проходити на решті міста».

 «Ми раді вашій допомозі й дякуємо за співпрацю. Дана проблема є дійсно актуальною для наших жителів.

Питання в тому, що є зафіксовані випадки завозу цілих виводків собак із прилеглих сіл, дачних кооператив і міграції тварин до міста. Я вважаю, що вирішити саме цю проблему можна проведенням профілактичних заходів серед громадян, їх навчанням, аби спонукати бути відповідальними власниками тварин. Також необхідні відповідні закони, - підкреслив  Геннадій Дикий. - Робота з питання безпритульних тварин в Білій Церкві проводиться більше трьох років, виділяємо кошти з міського бюджету на стерилізацію і вакцинацію. Зрозуміло, що тварини, яким були проведені такі процедури, - не агресивні та не є переносниками сказу. Сподіваємося, що кількість безпритульних тварин таки буде зменшуватися, адже жоден притулок не зможе постійно утримувати сотні собак. І хотілося б відзначити, що завдяки проведеним заходам, кількість покусів, нанесених безпритульними тваринами, становить 20-30% від загальної, решта – це домашні тварини, тому необхідно проводити інформаційну роботу з їх власниками».

Міський голова також відмітив, що в місті розроблена проектна документація на спорудження притулку для тварин із відповідною клінікою, проте наразі відсутні необхідні кошти; звернувся до Олесі Лісчишиної за можливості посприяти у залученні зацікавлених організацій, які б могли допомогти.

Варто наголосити, що один із масштабних заходів у напрямку профілактичної роботи з населенням, яке проведе організація, – буде представлений на святі Еко-пікнік, що відбудеться 01 червня ц.р. Особлива увага акцентуватиметься на пропаганді стерилізації власних тварин, адже безпритульні собаки – це не дикі тварини, вони в минулому були домашніми, або ж це 2-3 покоління від домашніх.

Крім стерилізації та просвітницьких заходів, у рамках проекту проводитиметься навчання студентів-ветеринарів, обмін досвідом із ветеринарними лікарнями різних форм власності та ін. 

До зменшення популяції безпритульних тварин у місті долучиться міжнародний благодійний фонд «Чотири лапи»


Опубліковано: 19 квітня 2019 року
Поділитися