День захисника України - оборонців рідної землі

14 жовтня в м.Біла Церква відбулися урочистості з нагоди Дня захисника України.

З метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості Указом президента України № 806/2014 14 жовтня оголошено Днем захисника України.

Цього дня вся Україна вшановує тих, хто бореться за незалежність нашої Батьківщини на передовій, ризикуючи власним життям та пам’ять тих, хто, на жаль, відійшов у вічність захищаючи Вітчизну, але назавжди залишиться героєм у наших серцях.

Біля стендів із портретами Героїв Небесної Сотні та загиблих у зоні проведення АТО зібралися усі причетні до цього свята та небайдужі містяни.

До привітального слова був запрошений міський голова Геннадій Дикий: «Цього дня Україна відзначає відразу чотири свята – це День захисника України, Покрова Пресвятої Богородиці, День Українського козацтва та День створення Української повстанської армії. Це споконвічно українські свята. Силу нескорених демонстрували українські воїни, які відстоювали незалежність та суверенітет України і декілька сторіч тому, і в недалекому минулому, і сьогодні. Ми пишаємося кожним із них, їхньою звитягою, мужністю і стійкістю у захисті нашої України!»

Рішенням Білоцерківської міської ради №5891-102-VII від 25 вересня 2020 року було присвоєно звання «Почесний громадянин міста Біла Церква» (посмертно) учасникам антитерористичної операції на Сході України:

- Олегу Томашуку;

- Сергію Тіщенку;

- Миколі Саюку;

- Олександру Філіпчуку.

Міський голова вручив нагрудні знаки та квіти рідним загиблих героїв.

Зі словами привітань також звернувся Благочинний Білоцерківського району Православної Церкви України, Настоятель Церкви Покрова Божої Матері Микола Гопайнич.

Протягом багатьох століть 14 жовтня, день козацької Покрови, був святковим днем для українських вояків - від козацтва до Армії Української Народної Республіки та Української повстанської армії.

Попри зміну часів і політичних систем, День захисника України асоціюється насамперед з мужністю та стійкістю людського характеру, силою духу та відданістю Батьківщині.

Але захист Батьківщини - це ще і біль втрат. У книзі пам’яті полеглих за Україну на 6 липня 2020 року внесено 4320 загиблих і вона продовжує поповнюватися.

Цього дня присутніх закликали згадати усіх Героїв, які поклали свої голови за наше майбутнє. Хвилиною мовчання було вшановано їхню пам’ять та покладено квіти до стендів з портретами Героїв Небесної Сотні.

Також у ході заходу вже традиційно, в День захисника України та українського козацтва стартує міський етап Всеукраїнської військово-патріотичної дитячо-юнацької гри  «Сокіл» («Джура»). Начальник управління освіти і науки Білоцерківської міської ради, начальник міського штабу Всеукраїнської військово-патріотичної дитячо-юнацької гри  «Сокіл», «Джура» Юрія Петрика наголосив, що цей захід хоч і має назву «гра», проте виконує важливу патріотичну функцію для молоді. Хотілося б щоб знання, які вони отримують під час гри ніколи їм не знадобилися, проте, на жаль, у ті часи, що зараз переживає Україна – вони необхідні.

У заході взяли участь: заступники міського голови, представники громадськості та журналісти місцевих ЗМІ.

День захисника України - оборонців рідної землі


Опубліковано: 14 жовтня 2020 року
Поділитися