День пам’яті жертв Бабиного Яру: ми пам’ятаємо

29 вересня в Україні відзначають День пам’яті жертв Бабиного Яру – одного з найжахливіших символів Голокосту.

29-30 вересня 1941 року, в окупованому нацистами Києві було проведено перший масовий розстріл військовими беззбройного цивільного населення. Загалом із 29 вересня по 11 жовтня 1941 року есесівці вбили майже все єврейське населення міста – понад 50 тисяч чоловіків, жінок, дітей. Тільки в перші два дні розстрілів було вбито майже 34 тисяч людей. 1, 2, 8 і 11 жовтня розстріляли тих, хто не з’явився за наказом – ще близько 17 тисяч осіб.

Загалом за роки Другої світової війни у Бабиному Яру полягло понад 100 тисяч осіб – євреїв, ромів, караїмів, радянських військовополонених, учасників українського націоналістичного руху опору, пацієнтів психіатричної клініки та представників інших національних чи соціальних груп, яких окупанти вважали «зайвими». Розстріли в Бабиному Яру тривали аж до визволення Києва від окупантів.

Це трагічна та страшна сторінка в історії України, про яку неможливо забути. Торкнулася вона і Білої Церкви. У серпні 1941 року в Білій Церкві німецькими окупантами було розстріляно 90 дітей єврейської національності. Як свідчать історичні джерела, перші розстріли дітей відбувалися саме на Торговій площі, на тому місці, де встановлено Меморіал жертвам Голокосту та Праведникам Народів Світу. Це був один із перших масових розстрілів за часів Другої Світової війни. Усього, за оцінками істориків, під час окупації міста нацистами було розстріляно від 4,5 до 7 тисяч осіб єврейської національності.

Сьогодні, 29 вересня, міський голова Геннадій Дикий, його заступник Катерина Возненко та начальник відділу культури і туризму міської ради Юлія Ковальська поклали квіти до Меморіалу пам’яті жертвам Голокосту та Праведникам Народів Світу, вшанувавши пам’ять про всіх загиблих цими трагічними днями.

«Кожен, хто нищить душу одну, нищить цілий світ. Кожен, хто рятує душу одну, рятує весь світ» - ці слова викарбувано на Меморіалі. Пам’ятаймо  про це та робитимемо все, аби таких подій більше не траплялося.

День пам’яті жертв Бабиного Яру: ми пам’ятаємо


Опубліковано: 29 вересня 2020 року
Поділитися