«Чим небезпечні укуси кліщів і як вберегтися від них»

З настанням весняно-літнього періоду виходять із зимівлі іксодові кліщі, у зв’язку з чим виникає загроза захворювання такими особливо небезпечними інфекціями, як Лайм-бореліоз, кліщовий вірусний енцефаліт та інші.

 В Україні в 2018 році в порівнянні з 2017 роком випадків захворювання на хворобу Лайма внаслідок укусів кліщів було на 35,93 % більше - 5418 осіб (2017 рік - 3986), з них 571 дитина віком до 18 років (2017 рік – 505). В м. Біла Церква у 2018 році було зареєстровано 102 випадки хвороби Лайм-бореліоз, з них 10 дітей, в поточному році зареєстровано вже 7 випадків. Прохолодна погода дещо зменшує їх активність, але з підвищенням температури ризик присмоктування кліщів значно збільшується.

Першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, ломота у всьому тілі і млявість.

У 30-40 % заражених бореліями людей хвороба тривалий час клінічно не проявляється. Однак через кілька місяців чи років може призвести до ураження серця, внутрішніх органів, мозку, мозкових оболонок, суглобів тощо. У цих випадках хвороба Лайма стає причиною інвалідизації.

Кліщовий вірусний енцефаліт починається з головного болю, гарячки, нудоти, блювоти, порушення сну. Недуга переважно вражає центральну нервову систему, що може призвести до інвалідності, а в окремих випадках – до летальних наслідків.

Вірус зберігає іксодовий кліщ, що може потрапити на ваше тіло з землі, кущів та високої трави.

Заразитися можна не лише під час кровоссання кліща, але також якщо випадково його розчавити або розчесати місце укусу. Чим довше кліщ на вашій шкірі, тим вищий ризик заразитися. В першу добу ризик малий, а на третю уже близький до 100%.

Аби не захворіти та попередити присмоктування кліщів необхідно додержуватись нескладних правил:

- перед заходом у ліс або лісо-паркову зону бажано обробити поверхню тіла аерозолем-репелентом для відлякування кліщів;

- одяг повинен якомога ретельніше захищати відкриті ділянки тіла;

- для своєчасного виявлення кліщів, що присмокталися, необхідно кожні дві години при перебуванні в лісі та при виході з нього проводити само- і взаємоогляди.

Якщо знайдено кліща, краще видалити його в лікувально-профілактичному закладі, інакше існує ймовірність залишення головки кліща в тілі людини та збільшення ризику інфікування, та звернутись до лікаря-інфекціоніста, який призначить лікування.

Бережіть себе і своїх рідних!

Інформує Білоцерківське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області


Опубліковано: 26 квітня 2019 року
Поділитися