Бюджет розвитку, дороги, функціонування «Шансу» та інші питання прес-конференції

01 лютого відбулася традиційна прес-конференція міського голови Геннадія Дикого для представників  міських ЗМІ, під час якої він поінформував про заходи, які проводить міська влада щодо забезпечення життєдіяльності Білої Церкви.

 

Бюджет розвитку 2017 

Одним із головних питань  є затвердження бюджету розвитку на 2017 рік. Міський голова наголосив, що даний проект вже розміщено на сайті Білоцерківської міської ради і буде винесено на розгляд й затвердження депутатами на позачергову сесію найближчим часом.

«Сума бюджету розвитку складає – більш як 79 млн.грн. Ці кошти ми продовжуватимемо спрямовувати на розвиток Білої Церкви та покращення якості життя білоцерківців.

Проектом бюджету передбачено використання коштів на: початок реконструкції магістралі «ТЕЦ-місто», будівництво підземного пішохідного переходу через залізничну колію по вул.Східна (до масиву «Томилівський») , ремонти та утеплення навчальних, медичних закладів, реконструкцію тротуарів, доріг, прибудинкових територій тощо. Із великих об’єктів заплановано провести реконструкцію шляхопроводу «Горбатий міст» та мосту по вул.Дружба»,- зазначив Геннадій Дикий. 

Слід зазначити, що проект також передбачає подальше встановлення теплових лічильників на багатоквартирні будинки; розробку проекту будівництва пішохідного мосту через р.Рось (замість «дерев’яного мосту»); будівництво полігону ТПВ; будівництво притулку для тварин; продовження будівництва пішохідної доріжки вздовж річки Рось; алеї бульвару Олександрійський та деяких інших бульварів та алей, реконструкцію парку культури та відпочинку ім.Т.Шевченка; придбання камер зовнішнього спостереження  та ін.

Щодо магістралі «ТЕЦ-місто» міський голова зауважив, що сама мережа знаходиться на балансі КП БМР «Білоцерківтепломережа», проте до розробки проектно-кошторисної документації на її реконструкцію залучатимуться фахівці різних установ та служб та безпосередньо самої ТЕЦ. Першочергово планується проводить реконструкцію найбільш аварійних ділянок труби. На виконання цих робіт передбачається співфінансування, а саме – виділення коштів як міського бюджету , так і залучення з обласного та державного. 

«Сподіваюся, що невдовзі бюджет розвитку буде затверджений, адже ми вже можемо починати розробляти проектно-кошторисну документацію на визначені роботи, а як тільки налагодяться погодні умови –  й безпосереднє їх виконання»,- відмітив міський голова. 

 

Про організацію подальшого функіонування  «Шансу» 

Нещодавно в місті виникло питання щодо можливого перенесення Територіального центру соціального обслуговування доприміщення, в якому знаходиться Білоцерківський центр соціальної реабілітації змішаного типу для інвалідів і дітей-інвалідів «Шанс».  Такий варіант розглядався через те, що Територіальний центр, наразі, розташований в аварійній будівлі, а  в приміщенні «Шансу» є вільні площі, які могли б використатися в даних цілях. Проте, батьки дітей, які знаходяться на реабілітації в «Шансі» та працівники установи висловили небажання таких дій. Аби розібратися в ситуації, яка склалася та знайти оптимальний варіант, міським головою було підписано розпорядження «Про створення робочої групи по розгляду питань розробки та внесення пропозицій щодо ефективної діяльності центру «Шанс» та Територіального центру соціального обслуговування».

Вчора, 31 січня, відбулося перше засідання робочої групи, до складу якої увійшли депутати міської ради, представники управління соціального захисту населення, Територіального центру, управління охорони здоров’я, управління комунальної власності, керівництво «Шансу», громадські організації, в тому числі «Аюрведа», яка є ініціатором створення даного центру. Під час обговорень активну участь взяли й  батьки дітей, які обслуговуються в центрі «Шанс».

Геннадій Дикий : «Члени робочої групи мають до середини лютого вивчити питання стосовно приміщень, де  знаходяться  Територіальний центр та «Шанс» та  підготувати пропозиції щодо оптимізації використання приміщень та ефективної діяльності. Повторюсь, коли скажу, що такі дії покликані, в першу чергу, для того, щоб в теперішніх умовах зберегти існуючі заклади, а за рахунок раціонального і ефективного використання доступних нам ресурсів, звільнені кошти спрямовувати на розвиток цих же закладів».

 

Про питання будівництва дороги в мікрорайоні «Залізничне селище»

Під час прес-конференції міський голова Геннадій Дикий відмітив, що на пленарне засідання сесії міської ради на минулому тижні прийшла велика кількість мешканців мікрорайону «Залізничне селище», які були стурбовані інформацією щодо можливого будівництвом магістральної дороги в даній частині міста згідно нового Генерального плану Білої Церкви.

В суботу,  28 січня, за ініціативи міського голови було проведено зустріч та громадські обговорення з місцевими жителями «Залізничного селища» по вищезазначеному питанню.

«Людей обурила некоректна відповідь працівника управління архітектури і містобудування міської ради щодо можливого будівництва магістральної дороги та поширення інформації, що у зв’язку із цим будуть зноситися їхні будинки. Знайшлися люди, які в соціальній мережі Facebook оприлюднили картинку із зображенням бульдозера, що руйнує їх будинки», - сказав міський голова.

Геннадій Дикий зазначив, що під час  зустрічі з мешканцями вказаного району, їм пояснили, що наразі питання будівництва цієї дороги не стоїть, ніхто їхні будинки зносити не збирається. Будівництво дороги передбачене Генпланом, який затверджується раз на 30 років, а то й більше, і лише як перспектива, у разі якщо місто буде розвиватися та розбудовуватися.

«Залишається питання в тому, хто компенсує моральну шкоду громадянам, які отримали вищевказану неправдиву інформацію. Я вважаю, що такі дії є неприпустимими. Жителі нашого міста в таких випадках повинні звертатися до органів місцевого самоврядування та до мене особисто для уточнення й отримання роз’ясювальної інформації, яка їх цікавить»,- сказав міський голова.

Також, в ході прес-конференції міський голова зупинився на питанні надання дозволів службами міської ради на будівництво та приватизацію земельних ділянок.

«В місті Біла Церква є  рекреаційні зони та прибережні смуги на яких, відповідно до чинного законодавства України, будівництво заборонено. Для повноцінного розвитку міста й розроблено Генеральний план, в якому зазначенні зони обмеження будівництва», - сказав Геннадій Дикий.  

Позиція міського голови: «Я вітаю участь мешканців у прийнятті рішень. Закликаю мешканців активніше долучатися до обговорень питань життєдіяльності міста на будь-якому етапі. Якщо не вийшло взяти участь в обговоренні до затвердження рішення, звертайтеся після. Це нормально – це діалог влади і громади. Я чую мешканців, якщо є зауваження, будь ласка, висловлюйте, приходьте, пишіть, а моє завдання дослухатися.  У будь-якому випадку саме в діалозі, ми зможемо приймати рішення, які задовольнять і врахують інтереси найбільшої кількості містян.

Так, є винятки, наприклад, стихійна торгівля на вулицях міста, незаконні МАФи, розливайки,  це явища з якими я буду боротися.

Зі свого боку, попрошу мешканців, більш серйозніше ставитися до обговорень та активніше приймати в них участь. В минулому році відбулося безліч обговорень, оголошення розміщувалися в друкованих газетах, на телебачені, на радіо, в соцмережах, але не завжди активність мешканців була високою. Заходьте на офіційний сайт Білоцерківської міської ради, там завжди є оголошення, анонси про проведення заходів, оприлюднено проекти, які виносяться на затвердження. Крім того, на розглядається можливість збільшити кількість коштів на донесення інформації, можливо це буде поштова розсилка чи оголошення на зупинках та під’їздах, які дозволять охопити більшу кількість білоцерківців». 

 

Інші питання прес-конференції 

Присутніх цікавила позиція міського голови  щодо введення в дію рішення міської ради від 26.01.2017р. № 449-24-VII «Про порядок призначення та звільнення з посади керівників комунальних підприємств, установ та організацій, що належать до комунальної власності територіальної громади міста Біла Церква».

Геннадій Дикий зазначив, що своїм розпорядженням № 2-09-02  від  31 січня   2017 р. призупинив його дію : «Згідно законодавства України призначення керівників комунальних підприємств здійснює одноосібно міський голова. Але, я обіцяв прозорі призначення, тому ми залучали до конкурсних комісій громадськість міста й на основі спільної думки призначали керівників. Рішення, яке підтримали депутати  передбачає, що до складу конкурсної комісії входитимуть лише 8 представників фракцій міської ради й один представник органу місцевого самоврядування, навіть без представників громадських організацій. Таким чином, це перетворюється в політичні торги. Цього допустити я не можу, конкурси мають відбуватися прозоро, й обиратися професіонали, адже  відповідальність за їх роботу нестиму я».

Дане рішення буде винесено на повторний розгляд сесії Білоцерківської міської ради.  

Серед питань від журналістів прозвучало й таке – про розгляд можливості створення комунікаційного майданчика для громади та влади. Відповідаючи на питання Геннадій Дикий наголосив, що отримуючи від громадян звернення особисто (або доручає заступникам) проводить зустрічі з метою з’ясування причин проблеми та знаходження шляхів її вирішення. Крім  того, зараз йде наповнення нового Порталу Білої Церкви, який передбачатиме розділ звернень громадян. Ця функція надасть можливість оперативно надавати відповіді на питання, що турбують мешканців.
 

Турбувало присутніх й питання проведення закупівель через систему «Прозоро», на  що міський голова зауважив, що незважаючи на визначений законодавством поріг закупівель  (від 50 тис.грн) він дав доручення службам міської ради та комунальним підприємствам здійснювати закупівлі товарів через «Прозоро» вже від 10 тис. грн. Крім того, ряд відповідальних працівників були направлені на навчання, щоб якісно та законно проводити ці процедури. 

А  ось на питання, хто є організатором перевірок ФОПів у місті, Геннадій Дикий зазначив, що згідно нормативно-правових актів такі перевірки вже належать до компетенції міської влади, але місто ще не має механізмів її здійснення, тому їх здійснюють державні органи.

 В ході прес-конференції міський голова  також дав відповіді на інші питання журналістів, які стосувалися проведення в місті містобудівної ради, можливої реконструкції переїзду через залізничні колії по вул. І. Кожедуба, демонтажу незаконно встановленої зовнішньої реклами та ін.


Опубліковано: 02 лютого 2017 року
Поділитися