Білу Церкву відвідав відомий кінорежисер Борис Мафцир

23 вересня Білу Церкву відвідав відомий режисер та продюсер документального кіно Борис Мафцир. Головною тематикою робіт режисера є історичне відображення подій Голокосту та масового знищення єврейського населення в роки Другої світової війни.

Кінорежисер-документаліст на даний час працює над темою знищення єврейського населення в Україні. Саме ця робота спонукала Бориса Мафцира приїхати до нашого міста, де він відзняв кадри для нового документального фільму. Основою відеозйомки став перший всесвітній розстріл єврейських дітей, який пройшов саме в Білій Церкві.

У серпні 1941 року окупанти зібрали в одній будівлі та розстріляли 90 невинних дітей віком до сіми років, які раніше виховувалися в дитячому будинку і були сиротами. 

Ця страшна сторінка в історії залишиться відкритою доти, доки місто не увіковічить пам’ять про неї. Для цього, при єврейській общині (єврейська громада міста на чолі з Олександром  Подольським та  директором НВК "Міцва-613" Нателлою Андрющенко) створена ініціативна група для пошуку, систематизації та поширення точної історичної інформації про сторінки єврейської історії міста Біла Церква. До ініціативної групи входять відомі історики Сергій Бурлака та Євген Чернецький.

Головною метою вищезазначеної групи є встановлення пам’ятного знака на місці першого розстрілу єврейських дітей-сиріт в роки Другої світової війни.

В заході взяли участь журналісти місцевих ЗМІ.

  

 

 

 

 

 

 

Для довідки

Борис Мафцир  народився в 1947 році в Ризі (Латвія). В 1971 році переїхав на постійне місце  проживання в Ізраїль, де в 1976 році закінчив відділення кіно і телебачення Тель-авівського університету та  розпочав режисерську кар’єру.  Він займався не лише кіно, але й очолював департамент культури і мистецтв Міністерства освіти і культури Ізраїлю, керував кіновідділенням Академічного коледжу ВІЦО в Хайфі тощо.

Однією із основних та відомих робіт кінорежисера-документаліста став фільм «Хранитель пам’яті», що розповідає про катастрофу євреїв Білорусі та  "Голокост. Східний фронт" та ін.

 



Опубліковано: 28 вересня 2016 року
Поділитися