Білоцерківці пам’ятають

25 січня у Білій Церкві відбувся прем’єрний показ документального фільму, присвяченого відважному воїну з Білоцерківщини, який з перших днів російсько – української війни став на захист України, солдату Сергію Павлуші.

У мирному житті Сергій Павлуша мав професію слюсаря з ремонту наземних транспортних засобів, яку опанував у Білоцерківському професійно-технічному училищі ім. П.Р. Поповича.

Строкова служба в армії, куди Сергія призвали у 2005-у році, стала для нього школою витримки, мужності, хоробрості та стійкості. Допомогла ще більше загартувати волю та характер. Ці риси залишилися з ним на все життя. Хлопець подорослішав, став набагато серйознішим, стриманішим, змінилися вподобання та плани на майбутнє.

Добре патріотичне серце хлопця не могло залишитися байдужим до подій, які почали розгортатися в Україні з кінця 2013 року. Революція Гідності, анексія Криму, а далі - загострення ситуації на Донбасі. Війна, про яку раніше знав лише з фільмів та книг опинилася зовсім поряд.

На початку березня 2014-го у військкомати пішли добровольці, які хотіли стати на захист України. Не чекаючи повістки, прийшов у військкомат і Сергій Павлуша.

Справжні бойові дії для стрільця-помічника гранатометника 72-ї окремої механізованої бригади Сергія Павлуші розпочалися  з червня 2014-го року, коли його підрозділ зайняв позиції в районі російсько-українського кордону. Вони ще навіть не встигли добре окопатись, як почалися обстріли, і Сергій вперше почув свист куль над головою. Але страху не було. Навпаки, він постійно просив свого командира, щоб той брав його безпосередньо у зону зіткнення. Йому хотілося бути в самому епіцентрі подій і зі зброєю в руках захищати свою рідну землю.

11 липня 2014-го о 04.30 ранку з території РФ повністю накрили «Градами» наметове містечко з українськими підрозділами в районі Зеленопілля, а 14 і 15 липня – в районі Амвросіївки.

Пізніше побратими Сергія розкажуть, що ще 14 липня до 24.00 Сергій був на бойовій позиції, але через болі в травмованій нозі, попросив командира, щоб відпустив його до бліндажа. А коли йошов спочивати, якраз  у ту мить майже поруч розірвалася ракета «Граду».
Лише мить, і життя юнака обірвалося на злеті.

Фільм було створено  громадською організацією Білоцерківська Інтерактивна Платформа за фінансової підтримки Київської школи державного управління ім. С. Нижного та інформаційної підтримки Білоцерківської міської ради.

Керівник проєкту, начальник відділу інформаційних ресурсів і зв’язків з громадськістю Білоцерківської міської ради Олег Турій розповів, що це другий фільм із циклу «Життя, віддане за Україну».

«Проєктом передбачено виробництво цілого ряду фільмів, які розповідатимуть про життя та подвиг справжніх Героїв, військовослужбовців, які стали на захист територіальної цілісності,суверенітету України і віддали за це своє життя. Демонстація цих фільмів сприятиме збереженню доброї папім’яті про Героїв. А на прикладі їхнього подвигу виховуватимуться нові, патріотичні покоління молоді», - зазначив у своєму звернені Олег Турій.

Згодом ці фільми будуть продемонстровані в навчальних закладах Білоцерківської громади а також будуть розміщені в інтернеті для вільного перегляду.

У заході також взяли участь рідні та близькі Сергія Павлуші, депутати Білоцерківської міської ради Максим Коноплястий, Оксана Сахарова, Олена Фастівська, Андрій Король, авторка-упорядниця книги «Небесна гвардія Білоцерківщини» Світлана Хоменчук, радник міського голови Микола Антонюк, військовослужбовці 72-ї окремої механізованої бригади ім. Чорних Запорожців, представники Київської школи державного управління ім. С. Нижного, студенти та викладачі БНАУ, вчителі ЗОШ міста,  громадськість та ЗМІ.

Білоцерківці пам’ятають


Опубліковано: 25 січня 2022 року
Поділитися