Біла Церква – Цзінчжоу: перспективи співпраці

У період 5-7 червня делегація з Білої Церкви на чолі з міським головою Геннадієм Диким відвідала місто-побратим Цзінчжоу (КНР). Слід зазначити, що це місто є побратимом Білої Церкви з 1997 року. Воно розташоване у провінції Хубей, на березі найбільшої річки Китаю – Янцзи. Основну частку економіки міста складає промисловий сектор, основні напрямки – переробка продуктів харчування, виробництво одягу та текстилю, електроніка та хімія. У місті є економічна та технологічна зони розвитку. Також Цзінчжоу має значний сільськогосподарський сектор. Населення міста разом з агломерацією складає 6,5 млн. чоловік.

 

Під час візиту основну увагу було приділено вивченню досвіду розвитку міста, будівництва інфраструктури та системи управління містом. З огляду на вражаючі успіхи в економіці, яких досягнув Китай протягом останніх десятиліть, одним з пріоритетів було вивчення китайського досвіду розвитку промисловості та залучення інвесторів.

 

Делегація Білої Церкви відвідала зону економічного розвитку міста Цзінчжоу. Представники китайської сторони розповіли про те, які пільгові умови мають інвестори, коли заходять у таку зону, а також про те, як керівництво міста відбирає інвесторів і вирішує, кому саме надати землю під виробництво. Представники делегації відвідали провідні підприємства та ознайомилася із досвідом розвитку промисловості та налагодження діалогу між владою та бізнесом, а також вивчили китайський шлях розвитку технопарків.

 

Під час зустрічі з представниками місцевого бізнесу було презентовано інвестиційний та туристичний потенціал Білої Церкви, а також конкретні інвестиційні пропозиції у сфері сільського господарства та промисловості. Також сторони обговорили можливість налагодження експорту продукції білоцерківських виробників до Китаю.

 

Під час зустрічі з керівництвом міста Цзінчжоу китайська сторона зазначила, що Україна є стратегічним партнером Китаю, а український туристичний напрямок є дуже цікавим та популярним серед китайських туристів, тому співробітництво між Білою Церквою та Цзінчжоу має чудові перспективи.

 

Міський голова Білої Церкви Геннадій Дикий висловив впевненість у тому, що цей візит активізує співробітництво між двома містами та надасть імпульсу для реалізації багатьох спільних проектів. Він зазначив, що Біла Церква може запропонувати для інвесторів значний промисловий потенціал, кваліфіковану робочу силу та серйозну науково-технічну базу. Крім того,  зручне географічне розташування міста, близькість до кордонів з Європейським Союзом та Угода про вільну торгівлю,  сприятиме китайським компаніям, які мають намір вийти на ринок ЄС.

 

Під час переговорів було розглянуто напрямки співпраці між містами, а саме у сфері економіки,  туризму,  культури, сільського господарства, медицини, освіти та бізнесу. Зокрема, китайська сторона висловила зацікавленість у відкритті центру китайської медицини та академічному обміні й співпраці Білоцерківського національного аграрного університету та Університету Янцзи.

 

Також китайська сторона заявила про готовність інвестувати в будівництво інфраструктурних проектів нашого міста. Крім того, міський голова Білої Церкви запросив мера міста Цзінчжоу з делегацією відвідати Білу Церкву та особисто ознайомитися з потенціалом міста та можливостями для реалізації спільних проектів.

 

У результаті візиту керівники міст підписали Меморандум про основні напрямки співпраці між містом Біла Церква, Київська область, Україна та містом Цзінчжоу, провінція Хубей, КНР.

Біла Церква – Цзінчжоу: перспективи співпраці


Опубліковано: 09 червня 2017 року
Поділитися