Бережіть серце

29 вересня, за ініціативи Всесвітньої федерації серця та за підтримки Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я проводиться Всесвітній день серця.

 

Метою цього Дня, як і будь-якого іншого профілактичного заходу, є максимальне привернення уваги людей до свого здоров’я, не розвинувши при цьому у них остраху перед захворюванням, сформувати розуміння того, що на виникнення та перебіг хвороби можна активно впливати.

 

Захворювання серцево-судинної системи займають провідне місце в структурі загальної захворюваності та є однією із основних причин стійкої втрати працездатності, інвалідизації та смертності населення  України. Вони є головною причиною смерті у світі: щорічно ці захворювання забирають більше 17 мільйонів людських життів.

 

Якщо проаналізувати статистичні дані щодо захворюваності населення міста Біла Церква на серцево–судинні захворювання, то ми побачимо, що кожне десяте звернення дорослого білоцерківця до медичних закладів міста  за  медичною допомогою викликано саме серцево–судинною патологією. При аналізі даних щодо поширеності хвороб системи кровообігу, серед населення міста акцентується увага на зростання  частки цих хвороб у структурі всієї зареєстрованої патології. Так, майже 30 % дорослого населення міста має те або інше серцево–судинне захворювання, при цьому показник поширеності становить 6969,54 на 100 тис. відповідного населення. Смертність внаслідок хвороб системи кровообігу у 2016 р. становила 642,4 на 100 тис. населення. Тому   гостро стоїть проблема профілактики серцево-судинних захворювань.

 

Факторами ризику виникнення серцево-судинних захворювань є: підвищені кров’яний тиск, рівень холестерину і глюкози у крові, куріння, недостатнє споживання овочів і фруктів, підвищена вага, ожиріння і фізична інертність, гіподинамія, стреси, шкідливі звички. Стан серця залежить від умов повсякденного життя, від того, як люди живуть, працюють, навчаються, люблять, приймають рішення, формують інший стиль поведінки. Щонайменше, близько 80% випадків передчасних смертей можна було б запобігти, якби систематично проводилась боротьба із основними чинниками ризику: курінням, нераціональним харчуванням і низькою фізичною активністю.

 

Основною профілактикою хвороб серця можна вважати лікувальну фізкультуру.  Одним з кращих засобів профілактики хвороб серця є плавання. Це, практично, єдиний вид спорту, який, по-перше, змушує всі м'язи працювати, а по-друге, завдяки правильному диханню допомагає серцю працювати у природному режимі без перевантажень. Так само кардіологи радять займатися бігом підтюпцем.

 

Не лінуйтесь бодай 10-15 хвилин робити ранкову гімнастику, уникайте недосипання, частіше бувайте на свіжому повітрі, правильно харчуйтеся. І, звичайно, потрібно уникати стресів. Якщо ви людина вразлива і легко ранима- приймайте м'яке заспокійливе, уникайте людей, які вам неприємні, не вступайте у конфлікти і суперечки. Більше відпочивайте, читайте, відвідуйте вистави, концерти.

 

Надзвичайно важливі, як спосіб профілактики серцево-судинних захворювань, регулярні медичні огляди у лікаря-кардіолога. Сучасний ритм життя, коли всі прагнення спрямовані виключно на заробіток грошей, призвели до значного омолодження серцево-судинних захворювань. Якщо порівняно недавно хвороби серця були викликані похилим віком пацієнта, то тепер захворювання помолодшали приблизно на 10 років, саме цими чинниками викликана необхідність проведення профілактичних заходів захворювань серця.

 

Отже, фізична активність, позитивний емоційний настрій, доброзичливе ставлення до себе і оточуючих людей, правильне харчування, відмова від куріння, регулярні огляди у лікаря-кардіолога допоможуть вам уникнути наслідків таких небезпечних серцево-судинних захворювань і дозволять вести цікаву, повну радісних подій життя, в якому не буде місця хворобам.

Інформація від управління охорони здоров’я


Опубліковано: 29 вересня 2017 року
Поділитися