Бережімо ліфти – завтра їх може не бути!

26 червня відбулася робоча нарада з представниками житлово-комунальної галузі Білої Церкви, ліфтового господарства щодо ситуації з ліфтами, яку провів секретар Білоцерківської міської ради Володимир Вовкотруб.

У зв’язку з відключеннями світла зросла кількість випадків, коли мешканці багатоповерхових будинків опиняються заблокованими у ліфтах. Не очікуючи приїзду аварійної бригади, люди самі намагаються покинути ліфтову кабіну, пошкоджуючи обладнання. Нині у Білій Церкві не працює 31 ліфт, 13 з них зламали самі мешканці, коли намагалися вибратися самостійно. Усього було зафіксовано 27 фактів вандального поводження з ліфтами.

Тож нарада була проведена з метою пошуку шляхів забезпечення роботи ліфтів, враховуючи постійні відключення світла.

Учасники нарад закликають мешканців бути більш свідомими та брати до уваги наслідки користування ліфтами, пов’язані з відключеннями світла.

Заступник міського голови Анатолій Кравець під час наради наголосив, що користуватися ліфтами відносно безпечно можна в перші 1,5 години після включення електроенергії, і мешканцям варто враховувати цей факт, аби не застрягнути в ліфті. Тоді більша ймовірність, що ліфт не зупиниться.

«Через більший проміжок часу ліфтом користуватися не бажано, адже може відбутися відключення електроенергії. Доцільно також поцікавитися, коли саме увімкнули електроенергію. У разі, якщо таку інформацію отримати не вдалося, краще перестрахуватися і йти пішки, якщо є така можливість».

У Білій Церкві обслуговуванням ліфтів займається дві організації: ПП «Юр’ївліфт» (обслуговує 650 ліфтів) та ТОВ «Тотус-сервіс» (обслуговує 550 ліфтів).

Під час наради директор ПП «Юр’ївліфт» Тетяна Кучерук наголосила, що в разі зупинки ліфта одні люди очікують приїзду аварійної бригади, а інші просто виламують двері шахти і кабіни ліфтів. Окрім нанесення збитків господарству, це призводить до того, що після цього пішки доводиться ходити всім мешканцям під’їзду. Особливі незручності це спричиняє літнім та маломобільним групам населення: літнім людям, особам з інвалідністю, батькам з дитячими візочками тощо. Крім того, люди, які намагаються покинути зупинений ліфт самостійно, наражаються на смертельну небезпеку.

В.о. директора ТОВ «Тотус-сервіс» Сергій Донченко наголосив на можливості запозичення досвіду інших міст у сфері ліфтового господарства, а також відмітив, що вартість ремонту одного ліфта становить від 50-60 тис. грн до 100 тис. грн. Крім того, деблокування людини з ліфта потребує тривалого часу та значних фізичних зусиль працівників, які мають відповідну кваліфікацію та навички. А знайти та залучити таких працівників на сьогодні проблематично.

За словами фахівців, до відключення світла у середньому протягом доби надходило близько 20 заявок щодо блокування мешканців у ліфті, зараз ця кількість збільшилася до 80. Тривалість процесу деблокування 1 ліфту – близько 20 хвилин. Тож очікувати в кабіні ліфта у разі блокування можна і до 6 годин!

Нерідко бувають випадки, коли в разі блокування, мешканці телефонують до відповідних служб і надають неправдиву інформацію – наприклад, що застрягла людина похилого віку, яка має проблеми з серцем, тощо. Коли з’ясовуються всі обставини, виявляється, що це не так, і працівники ліфтового господарства могли б витратити цей час на деблокування мешканців, які дійсно мають проблеми зі здоров’ям тощо.

Начальник ЖЕКу №6 Юрій Кошляк відмітив, що їхнім комунальним підприємством проводиться роз’яснювальна робота з мешканцями – для цього розміщуються відповідні оголошення, проте мешканці їх ігнорують або зривають. Також зупинився на інших актуальних питаннях роботи ліфтового господарства: «У разі вандалізму компенсувати ремонт ліфтів повинні ті, хто його вчинили, адже ліфт – це власність мешканців. І до свого майна вони мають ставитися бережливо, адже завтра його може просто не бути».

Під час наради розглянули можливості щодо вирішення цього проблемного питання. Зокрема це збільшення кількості аварійних бригад, надання додаткових переваг та заохочень працівникам ліфтового господарства тощо.

Проте учасники заходу одноголосно погодилися з тим, що врятувати ситуацію можуть тільки самі мешканці, які будуть більш свідомими, відповідальними та зрозуміють: ліфт – це майно, яке потрібно берегти, аби не втратити назавжди.

 

 


Опубліковано: 26 червня 2024 року
Поділитися