Анатолій Присяжнюк: «Питання екології стоїть на першому місці, адже це здоров’я нашої нації»

У міжнародний день захисту довкілля голова Київської облдержадміністрації Анатолій Присяжнюк взяв участь в урочистому відкритті очисних каналізаційних споруд села Гореничі Києво-Святошинського району.

Відтепер, екологічна ситуація у селі стане значно кращою. Адже проблема з каналізацією  існує тут вже давно.

–  Незважаючи на те, що очисні споруди почали будувати у 2008 році, за часів прем’єрства Юлії Тимошенко будівництво заморозили, зазначає сільський голова Гореничів Андрій Гуленко. –  У ті часи про проблеми мешканців навіть слухати не хотіли. У 2011 році завдяки плідній співпраці Гореницької сільської ради, Київської обласної державної адміністрації та державної адміністрації Києво-Святошинського районну будівельні роботи було відновлено. Понад 18 млн. гривень бюджетних коштів профінансувала держава, ще 4,5 млн. пожертвували меценати. В результаті маємо сучасний очисний об’єкт, потужність якого 1000 кубічних метрів стоків за добу.

Звертаючись до присутніх, Анатолій Присяжнюк  акцентував увагу на унікальності цих очисних споруд.

– Сьогодні ми реалізували унікальний проект. Тут застосовані нові енергозберігаючі технології, нове обладнання. Є можливість підключення до каналізації не тільки багатоповерхових, а й приватних будинків. Аналогічні очисні споруди ми будуємо в Бориспільскому, Баришівському, Іванківському районах, бо питання екології стоїть на першому місці, адже це здоров’я нашої нації, - зазначив губернатор.

Очільник області наголосив на тому, що, виконуючи стратегічні завдання Президента України з розвитку незалежної вітчизняної енергетики, в регіоні запрацювала програма "Альтернативна енергія". Вона повинна мінімізувати витрати у бюджетних закладах та впровадити енергозберігаючі технології. За його словами, потенціал Київщини дозволяє скоротити використання газу до 50 відсотків від попередніх обсягів.

- Я хочу наголосити на тому, що сьогодні представників влади турбують проблеми енергозбереження, в тому числі опалення та водопостачання області. Нині ми робимо все для того, аби мінімізувати витрати газу, - зазначив Анатолій Присяжнюк. - Використовуючи альтернативні види палива, ми фактично на половину скорочуємо бюджетні витрати. Окрім цього, це ще й можливість освоювати родовища з видобутку торфу, вітрову та сонячну енергію.

До 2014 року в області планується переобладнати близько 150 котелень, які будуть працювати на альтернативному паливі та спорудити 5 електростанцій. Фахівцями вже підраховано, що 1 котельня в рік дасть змогу заощадити більше 1 мільйона гривень. А загалом зменшення споживання газу на 50 відсотків дасть можливість зекономити понад 100 мільйонів гривень з обласного бюджету.

Прес-відділ Київської обласної державної адміністрації



Опубліковано: 06 червня 2013 року
Поділитися