Вже з наступного року функціонуватиме Громадський бюджет

8 вересня депутатами майже одноголосно було прийнято рішення «Про затвердження Положення про громадський бюджет м.Біла Церква». Це дозволить підвищити громадську активність і встановити справжнє партнерство з органами влади з метою впровадження інноваційних механізмів залучення громадськості до розподілу коштів міського бюджету.

Громадський бюджет (партисипативний бюджет, “бюджет участі”) – своєрідний спосіб співпраці місцевої влади з мешканцями, коли містяни самі вирішують, як витратити частину бюджетних коштів. Кожен повнолітній біло церківець зможе запропонувати свою ідею. Якщо цей проект переможе в конкурсі і буде затвердженний рішенням Білоцерківської  міської ради, його реалізують коштом бюджету розвитку Білої Церкви.

Затвердження Положення– це перший крок впровадження проекту «Громадський бюджет м.Біла Церква».Заплановано, що заявки з проектами від мешканців будуть прийматися в 2017 році після затвердження депутатами відповідної Програми.

Слід зазначити, що Громадський бюджет це достатньо новий механізм, який працює в деяких містах нашої держави. Згідно прийнятого Положення, загальний обсяг громадського бюджету м. Біла Церква має становити не менше 5% від затвердженого розміру видатків бюджету розвитку міста.

Партисипативний бюджет – чудова можливість для людей самостійно ініціювати якісь зміни – це стосується скверу, спортивного та дитячого майданчиків, освітлення, велосипедних доріжок тощо.

Сподіваємося, що це рішення сприятиме розвитку демократичного процесу обговорення громадою напрямів використання бюджетних коштів та надасть можливість  білоцерківцям в повній мірі  усвідомлювати себе частиною громади, яка може змінювати місто.



Опубліковано: 09 вересня 2016 року
Поділитися