В пам’ять про заморених голодом…

Сьогодні, 26 листопада, ми згадуємо жертв трьох хвиль Голодомору в Україні 1921—1923, 1932-1933 та 1946—1947 років. В Білій Церкві відбулася пам’ятна хода від погруддя Т.Г.Шевченка до пам’ятного знаку жертвам Голодомору.

У ході взяли участь міський голова Геннадій Дикий, депутати та члени виконкому міської ради, громадські активісти, представники різних церковних конфесій та звичайні, небайдужі до трагедії мешканці міста. Декілька сотень білоцерківців, пройшли містом, нагадуючи про трагічні події, що спіткали український народ на початку минулого століття.

Біля пам’ятного знаку жертвам Голодомору відбувся мітинг пам’яті про ті, страшні для українців, часи. Представники церков відслужили молебні по невинно загиблим внаслідок репресій і голоду. Лунали слова скорботи і співчуття.

Мешканці Білої Церкви віддали шану мільйонам українців, які стали жертвами політичних амбіцій тоталітарної влади того часу.

Геннадій Дикий звернувся до всіх із закликом ніколи не забувати, про те, що стало причиною цієї трагедії, про тих, хто винен у стражданнях наших земляків, а також закликав всіх білоцерківців до єдності.

«Ми маємо пам’ятати, що лише об’єднавши наші зусилля, зможемо протистояти спільному ворогу і відновити державу», - наголосив міський голова наприкінці свого звернення.

Першими, покласти квіти і колоски, були запрошені наймолодші мешканці міста, як символ того, що нація відродилася, всупереч намаганням її знищити.

Також до пам’ятного знаку було покладено символічний горщик із зерном, який міг би стати, в той час, спасінням голодуючих людей.

Безліч білоцерківців підходили до пам’ятного знаку, щоб покласти до підніжжя квіти, колоски та запалені свічі й лампади на знак скорботи і вшанування пам’яті жертв Голодоморів.

О 16.00 розпочнеться всеукраїнська акція «Запали свічу». Закликаємо всіх жителів Білої Церкви приєднатися до неї і запалити свічу на підвіконні, як символ пам’яті про душі загиблих земляків.

 

 



Опубліковано: 26 листопада 2016 року
Поділитися