Про стан теплопостачання та про доцільність подачі гарячої води

07 листопада міський голова  Геннадій Дикий провів прес-конференцію, на якій зупинився на одному із найважливіших питань, які є на даний час в місті.

 Зокрема, зауважив, що на сьогоднішній день наше місто забезпечено теплом на сто відсотків. На минулому тижні внаслідок технічного зносу (застарілість трубопроводу магістральної мережі теплопостачання «ТЕЦ – місто») на масиві Леваневського було виявлено витік теплоносія. Внаслідок аварійної ситуації на добу було  зупинено його подачу до будівель мікрорайонів «Леваневського» та «Томилівський».  Працівники КП «Білоцерківтепломережа» швидко відреагували, знайшли місце пориву і витоку та в результаті  виконання  ремонтно-відновлювальних робіт оперативно відновили теплопостачання.

 В місті на даний час стоїть невирішеним питання щодо запуску гарячої води в багатоквартирні будинки. Чи доцільно наразі надавати таку послугу й які збитки понесе місто за  підігрів води міський голова доручив поінформувати присутніх  директору КБ «Білоцерківтепломережа» Наталії Скурідіній.

Наталія Скурідіна  доповіла  про стан постачання гарячої води споживачам в місті Біла Церква та проаналізувала рентабельність даної послуги (http://bctm.com.ua/ua/news/analiz_rentabelnosti_poslugi_gvp).

Вона  відмітила, що в місті відбувається безперервна подача теплопостачання споживачам теплової енергії. Основною проблемою залишається подача гарячої води споживачам, так як  Україна має обмежений обсяг природного газу.

КП «Білоцерківтепломережа» було проведено аналіз споживання та використання гарячої води за останні шість років, в результаті чого було встановлено, що вищезазначена послуга є нерентабельною та повністю збитковою для міста. Зокрема, в 2015-2016рр. сума збитків для підприємства становила 30 млн. грн. Це повязано з тим, що за проведеними дослідженнями було встановлено, що лише 5 % споживачів користуються гарячою водою – решта використовують водонагрівачі, що є більш вигіднішим та дешевшим варіантом в порівнянні із тарифами централізованого постачання  гарячої води.

Також, в ході прес-конференції директор   КП «Білоцерківтепломережа» відмітила, що підприємство має великий борг перед НАК «НафтогазУкраїни» за використання природного газу в сумі  25 млн. грн.

Наталія Скурідіна проінформувала, що вартість послуги по використанню гарячої води за останні роки значно зросла, що на пряму залежить від вартості природного газу. Так, в ц.р. вартість 1 куб. м. використання гарячої води становить 78 грн. (в порівнянні з минулими роками становило -48 грн./1куб.м). Це призводить до скорочення споживання гарячої води за останні роки. Так наприклад, 10 років тому, 1 людина споживала 2-2,5 куб. м на місяць, в 2015р.-  3 куб.м. гарячої води на рік, а в цьому році споживання скоротилося до  0,3 куб.м. на 1 людину на місяць).

Директор підприємства наголосила, що практика припинення постачання гарячої води застосовується майже у всіх містах України, оскільки  це несе великі витрати, і лише великі обласні центри (Київ, Львів, Хмельницький ) продовжують подачу теплоносія споживачам.

За словами міського голови  на сьогоднішній день підігрівати воду електроенергією набагато дешевше, ніж природнім газом. Тому, якщо КП БМР «Білоцерківтепломережа» братиме на себе функцію підігріву води газом – сума збитків за опалювальний сезон становитиме  60-69 млн.грн., при умові, що підігрів теплоносія буде необхідно підвищити до 65°C (на теплопостачання здійснюється підігрів лише до 45-48°C).

Ці можливі  втрати - 60-69 млн.грн. - кошти міського бюджету і ця сума є половиною суми бюджету розвитку, які місто зможе використати для свого розвитку.

Геннадій Дикий : «Наведу приклад, що ми зможемо зробити на 69 млн. грн. В цьому році, як ніколи за попередні роки, було зроблено багато робіт по благоустрою прибудинкових територій, облаштуванню тротуарів, ремонту освітлення, проведення заходів з енергозбереження навчальних закладів та лікарняних установ, встановлення лічильників обліку тепла.  Зокрема, на 17 млн.грн. було встановлено теплові лічильники в 92 багатоквартирних будинках (в 2015р – лише 10), а ось за близько 60 млн.грн. можна обладнати  аж 360-380 будинків. Доцільність встановлення цих лічильників дозволяє  економити кошти , оскільки при наявності лічильника мешканець сплачує 7 грн. за 1 кв.м опалювальної площі, а без лічильника –12-14 грн. А це великі витрати і для кожного білоцерківця і для міста в цілому.  На весь об’єм робіт із зовнішнього освітлення вулиць, утеплення дахів та заміну вікон в поточному році  витрачено 37 млн.грн.

На моє  особисте переконання ці кошти, які ми маємо витратити на підігрів води, доречно витратити на продовження саме таких заходів, які в подальшому принесуть економію витрат на енергоносії та забезпечать заощадження міського бюджету».



Опубліковано: 07 листопада 2016 року
Поділитися