Про медичну реформу з перших вуст

29 жовтня в м.Біла Церква з робочим візитом перебували заступник голови комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Ірина Сисоєнко та в.о. Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун. Вони провели зустріч із представниками медичних закладів міста та громадянами, в ході якої обговорили питання реформування системи охорони здоров’я в державі.

В ході зустрічі  народний депутат України Ірина Сисоєнко наголосила, що дане питання є надзвичайно важливим, тому необхідно злагодженість в роботі та чітка співпраця між законодавчою і виконавчою гілками влади, органами місцевого самоворядування. Тільки в такому випадку можливе досягнення швидкого позитивного результату. Поінформувала про роботу комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я щодо законопроектів, спрямованих на автономізацію державних та комунальних медичних закладів, зупинилася на основних моментах, які вони передбачають: перетворення бюджетних медичних закладів на державні або комунальні неприбуткові чи прибуткові підприємства; можливість для медичних закладів залучати кошти від фізичних та юридичних осіб; можливість для закладів самостійно розпоряджатися власними бюджетами; перехід медичних закладів на контрактні відносини ("замовник - виконавець") з розпорядниками бюджетних коштів; перехід лікарів на контрактні відносини з медичними закладами та ін.

Іншим напрямком роботи, як зазначила  Ірина Сисоєнко, є зміни спрямовані на побудову системи трансплантації. Наголосила, що потрібно працювати над створенням  центрів, в яких якісно проводитимуться  трансплантації органів. Відмітила, що в Білій Церкві вже функціонує  Центр гемодіалізу, який є першим етапом даного напрямку.

 Крім того, проводиться робота щодо створення госпітальних округів. Біла Церква має стати в цьому напрямку пілотним містом відзначила народний депутат  України, оскільки в місті вже розпочато проведення відповідних заходів.  Також місто  запроваджує досвід українських міст щодо розвитку екстрено медичної допомоги, в ньому буде створено обласний центр, який міститиме диспетчерську, що координуватиме всю діяльність області. За словами Ірини Сисоєнко, з обласного бюджету вже виділено фінансування на необхідне обладнання, автомобілі тощо. 

В.о. Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун під час заходу акцентувала увагу, що метою її приїзду є презентація основних змін в медичні й сфері, які відбудуться в ході реформи.

« Протягом  25 років медична сфера держави майже не розвивалася. Зараз, для забезпечення сучасних, якісних медичних послуг необхідно проводити зміни, застосовуючи передовий досвіт країн світу. Хотілося б почувати ваші поради, пропозиції, зауваження щодо реформування. Нам важливий зворотній зв’язок від кожної громади, адже всі вони є унікальними і потребують індивідуальних підходів», - зазначила Уляна Супрун.

В.о. Міністра охорони здоров’я України наголосила, що першочергово в країні необхідно змінити підходи та збільшити фінансування на профілактику захворюваності. Це підвищить здоров’я громадян України та зменшить витрати на подальше лікування пацієнтів. Зараз відбувається робота по налагодженню роботи Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України, який здійснюватиме функції із забезпечення збереження і укріплення здоров'я населення, проведення соціально-гігієнічного моніторингу захворювань, стратегічного управління з питань громадського здоров'я  та ін.

Уляна Супрун зупинилася й на таких головних моментах реформування як: розвиток первинної медико-санітарної допомоги (зокрема, роботи лікарів загальної практики-сімейної медицини); організація роботи екстреної медичної допомоги, впровадження госпітальних округів, які матимуть чітко розраховану кількість медичних установ, медперсоналу, ліжок  та ін.

Особливу увагу було приділено питанню переходу на нову систему фінансування та принципів діяльності лікувальних закладів. Так, кошти, які виділятимуться на медичну сферу йтимуть не на лікарняні установи, а на послугу - за конкретними пацієнтами, які матимуть можливість обирати в якого лікаря, чи в якій медичній установі вони хочуть лікуватися.  

Були обговорені й питання створення Національного агенства медичного страхування; реформування цін на ліки, коли визначиться чіткий перелік основних  життєво необхідних медикаментів, який матиме  фіксовану  визначену державою доступну ціну. Наголошено, що згідно із державними програмами громадянам відшкодовуватимуться витрати на ліки по серцево-судинних захворюваннях,  цукровому  діабету та бронхіальній астмі, які мають найбільшу статистику щодо захворюваності серед населення. 

Міський голова Геннадій Дикий висловив слова вдячності за підтримку реформ саме в Білій Церкві, відмітив, що міська влада максимально сприяє реформуванню на місці, переймає досвід роботи прогресивних міст України, працює над створенням госпітального округу. В місті функціонує Центр первинної медико-санітарної допомоги, який має забезпечувати населення доступною, безперервною, своєчасною, якісною та ефективною первинною медико-санітарною допомогою. В його складі працює ряд амбулаторій загальної практики-сімейної медицини, а в наступному році мають розпочати роботу вже 12 амбулаторій  в різних мікрорайонах міста, аби первинну медицини зробити максимально доступною для громадян.

 В ході зустрічі присутніми представниками медичної сфери міста та білоцерківцями були підняті питання збереження мережі міських лікарняних закладів  та їх профілізації; механізму проходження реформ та змін у фінансуванні сфери; необхідність придбання для обласного онкодиспансеру, який знаходиться в місті сучасного обладнання та ін.

Цього ж дня заступник голови комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Ірина Сисоєнко та в.о. Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун відвідали ряд лікарняних установ міста, де ознайомилися з умовами їх функціонування.



Опубліковано: 29 жовтня 2016 року
Поділитися