Польські експерти завітали до Білої Церкви поділитися досвідом щодо розвитку та підтримки малого і середнього підприємництва

04 жовтня в м.Біла Церква відбувся регіональний семінар щодо проекту допомоги Міністерства розвитку Польщі «Підвищення інвестиційної привабливості України та конкурентоспроможності регіонів». Організатором семінару було комунальне підприємство Білоцерківської міської ради «Агенція стратегічного розвитку Білої Церкви». 

Основна мета проекту – розбудова місцевої юридичної та інституційної інфраструктури у формі Агенцій стратегічного розвитку з метою розвитку підприємництва та підтримки малого і середнього підприємництва, включаючи управління та реалізацію міжнародних грантових програм.

Ціль - перенести польський досвід управління фінансовими інструментами: ЄЕП (Європейський економічний простір), Норвезький фінансовий механізм (більш відомий як Норвезькі фонди), які реалізовувались для країн-членів ЄС з боку Норвегії, Ісландії та Ліхтенштейну та ін.

Присутніх на семінарі привітав Білоцерківський міській голова Геннадій Дикий, який висловив слова вдячності польським партнерам, які допомагають розвиватися українським містам, в складний час сьогодення. Відмітив, що досвід  Польщі є дуже важливим для Білої Церкви, адже міська влада та містяни прагнуть зробити все, аби місто було заможнім, квітучим та жило за європейськими стандартами.

Міський голова зазначив, що місцева громада зацікавлена в розвитку малого та середнього  бізнесу та в створенні сприятливих умов для нього, оскільки це надаватиме нові робочі місця та нестиме наповнення міського бюджету. Також акцентував увагу, що Біла Церква відкрита до співпраці і працює в напрямку залучення інвестицій у всі сфери її життєдіяльності.

Координатор проекту Міністерства розвитку Польщі Кшиштоф Шівек відмітив, що в Україні протягом останніх двох років відчутні позитиві зміни у напрямку ініціатив та проектів щодо розвитку бізнесу. Зазначив, що в Польщі мале та середнє підприємництво набуло фундаментального розвитку із запровадженням реформи по децентралізації влади, тому, й в Україні, це час створення максимально сприятливих умов для розвитку бізнесу.  Проте, як відмітив Кшиштоф Шівек, для його успішного розвитку має бути розроблене спеціальне законодавство та бути сприяння з боку державної влади та місцевого самоврядування.

Координатор проекту Міністерства розвитку Польщі наголосив, що даний проект щодо підтримки розвитку малого та середнього бізнесу  розрахований на 16 місяців, в ньому братиму участь провідні експерти з Польщі й головною його метою є представити різні можливості для започаткування та ведення бізнесу, шляхи залучення інвестицій на його функціонування, а також допомога та підтримка у створенні таких організацій, які б в подальшому допомагали у реалізації різних стартапів.

 В ході заходу директор КП БМР «Агенція стратегічного розвитку Білої Церкви» Назарій Атаманчук ознайомив присутніх із діяльністю даної установи, основним завданням якої є реалізація Стратегії розвитку Білої Церкви на період до 2025року. Зупинився на основних напрямках діяльності та проектах, які вже успішно стартували та тільки в розробці, серед яких напрямки: туризм, енергоефективність, громадянське суспільство, підприємництво.

В ході семінару присутні розглянули питання щодо існуючих інструментів підтримки підприємництва: загальний розподіл, нефінансові та фінансові інструменти.

Зокрема, в питанні не фінансової (інституційної форми підтримки), було акцентовано увагу на ролі центрів інновацій та підприємництва в розвитку малого та середнього підприємництва. Допомогу в організації діяльності, реєстрації підприємництва можуть надати агентства розвитку, центри підтримки підприємництва, парки та інкубатори (види: індустріальний, технологічний, науковий), центри трансферу технологій , центри інновацій, навчання та ін. Польські колеги на конкретних прикладах із практики свої міст ознайомили як діють ті чи інші інституційні форми.

Присутні обговорили такі питання як: обсяг діяльності, статутні записи таких установ; яка форма реєстрації  підприємства найкраща, які обмеження та перешкоди трапляються; чи покривається усі  важливі в регіоні сфери життєдіяльності, чи є галузі, якими нехтують та на що, в такому випадку, слід звернути увагу під час розробки статуту та концепції. 

Наступним етапом  семінару стало розгляд  фінансових інструментів підтримки підприємств та конкретних позитивних закордонних прикладів в цьому напрямку. Зокрема, було наведені такі можливості залучення коштів  як: 3F (family, friends & fools),  кредити, фонди seed-money, венчурні фонди, дотації, гранти, конкурси,  стартапи (фінансування для стартапів, напрямки платформи стартапів),  інтернаціоналізація  та ін. 

Присутні опрацювали як  виглядає залучення фінансової підтримки в Україні; які інструменти для цього використовуються; яких донорів частіше залучають; які з представлених інструментів сприймаються як цікаві та такі, що можуть застосуватися в Україні. Також обговорили з якими проблемами частіше стикаються початківці, які планують відкрити малий та середній бізнес  та ін. 

В ході семінару  присутні також зупинилися на макроекономічних і політичних передумовах, які на даний час існують в Україні. Відмітили такі важливі етапи  як: зв'язок поміж діями на рівні уряду та регіону (враховуючи регіональну політику та  децентралізацію при функціонуванні малого та середнього підприємництва). Наголосили на необхідності врахування - стратегій та  програм, планів дій, які існують на територіях міст, де планується започаткувати бізнес; доступу до інформації,  історичних даних, економічних досліджень та аналізів; можливості експорту та залучення закордонних інвестиції.

Модератором заходу була менеджер департаменту розвитку проектів Технологічного парку м.Кельце Йоанна Рудавська. Із даними питаннями учасників семінару знайомили  представники Польської агенції стратегічного розвитку, агенції інформації та іноземних інвестицій, технологічно-промислових парків польських міст  Келецьк, Плоцьк, Радом .

Учасниками  проекту були представники м. Біла Церква, Черкаської та Вінницької областей.

 В роботі  регіонального семінару взяли участь заступники міського голови Володимир Хмурич, Інна Новогребельська, депутати міської ради, начальники ряду управлінь та відділів міської ради та ін.



Опубліковано: 04 жовтня 2016 року
Поділитися