Невдовзі Біла Церква матиме План дій сталого енергетичного розвитку

30 вересня м.Біла Церква відвідали представники Житомирської міської ради для обміну досвідом з питань впровадження проектів з енергоефективності та використання відновлюваних джерел енергії.

У складі делегації Житомирської міської ради наше місто відвідали директор департаменту бюджету та фінансів Сергій Гаращук, заступник директора департаменту економічного розвитку, начальник управління  розвитку Борис Пахолюк та начальник відділу інфраструктурних проектів та енергоефективності департаменту економічного розвитку Тетяна Зятікова.

Міський голова Геннадій Дикий підкреслив зацікавленість у запровадженні заходів з енергоефективності в Білій Церкві, зважаючи на суттєве зростання вартості енергоресурсів. Геннадій Дикий наголосив на важливості урахування кращого досвіду європейських країн, а також їх помилок при плануванні енергетичного забезпечення міст. Для прикладу, у сфері теплопостачання пріоритетом міської влади має бути розвиток та модернізація централізованої системи опалення з підвищенням ефективності генерації теплової енергії та зниженням втрат при транспортуванні. Важливим є також виважений підхід до планування проектів з використання біомаси в частині  забезпечення сировиною і контролю викидів заюруднюючих речовин у повітря.

Геннадій Дикий подякував представникам Житомирської міської ради за можливість обміну досвідом у реалізації проектів з енергоефективності і закликав до розширення співпраці.

Борис Пахолюк презентував досвід м. Житомир у реалізації проектів з підвищення енергоефективності та використання відновлюваних джерел енергії.

Місто успішно співпрацює із міжнародними фінансовими організаціями з 2012 року і вже залучило 65 млн. євро на проекти у сфері енергоефективності. Серед найбільших проектів - розвиток системи централізованого теплопостачання, будівництво нових котелень з використанням біомаси, термомодернізація бюджетних будівель, модернізація системи зовнішнього освітлення та ін.

Борис Пахолюк окреслив найбільш важливі моменти у налагодженні ефективної співпації з міжнародними фінансовими організаціями та успішній реалізації проектів і наголосив на готовності ділитися досвідом.

Радник міського голови м. Біла Церква з питань енергоефективності Кирило Томляк поінформував, що в Білій Церкві розробляється план сталого енергетичного розвитку і вже готується ряд проектів з підвищення ефективності викоистання енергетичних ресусів. Зокрема, передбачається залучення коштів на проекти термомодернізації дитячих навчальних закладів, модернізацію системи зовнішнього освітлення, встановлення сучасних котлів для виробництва теплової енергії та еконструкцію системи теплопостачання та ін.

План дій зі сталого енергетичного розвитку та клімату м.Біла Церква на 2017-2030 рр. розробляється рамках Угоди Мерів щодо енергетики та клімату, до якої Біла Церква долучилася в березні 2016 року. План дій передбачає скорочення викидів парникових газів на 40% до 2030 року за рахунок проектів з енергозбереження та використання місцевих відновлюваних джерел енергії. План дій сталого енергетичного розвитку буде оприлюднено на офіційному сайті міської ради для ознайомлення та внесення пропозицій.

Проект  Плану дій сталого енергетичного розвитку м.Біла Церква на 2017-2030рр був презентований на заході консультантом з питань енергозбереження  ТОВ «КТ- Енергія» Миколою Шлапаком.

Зокрема, було проаналізовано структуру споживання енергоресурсів в Білій Церкві та відповідні викиди парникових газів,  а також педставлено основні цільові показники з енергозбереження та  скорочення викидів парникових газів у таких секторах: муніципальні будівлі, будівлі домогосподарств, зовнішнє освітлення, виробництво енергії та транспорт.

Микола Шлапак відзначив, що виконання плану дій зменшить витрати мешканців та бюджету на енергоносії, а вивільнені кошти можуть бути спрямовані на покращення якості життя та інфраструктурні проекти.

Присутніми було наголошено на необхідності співпраці усіх зацікавлених сторін, обміну досвідом у цьому напрямку і проведенні широкої інформаційної кампанії серед жителів міста.

Директор КП БМР «Агенція стратегічного розвитку» Назарій Атаманчук відмітив, що, наразі,  напрямок енергоефективності є одним із ключових у діяльності Агенції. Проектні менеджери готові долучатися розробки Плану дій і проектів по залученню грантових коштів на заходи з енергозбереження. Назарій Атаманчук відмітив, що на наступному тижні в місті відбудеться регіональний семінар щодо проекту допомоги Міністерства розвитку Польщі «Підвищення інвестиційної привабливості України та конкурентоспроможності регіонів» за участю фахівців із Польщі. Семінар включатиме напрямок управління та реалізація міжнародних грантових програм. Даний досвід  буде використано під час реалізації Плану дій зі сталого енергетичного розвитку та клімату.

Під час засідання «круглого столу» також були обговорено питання розбудови міської системи енергоменеджменту, яка має першочергово включати такі напрямки: адаптація адміністративної структури; підбір та навчання кадрів; створення бази даних споживання енергоресурсів; введення системи в дію; підвищення поінформованості мешканців.

Присутні попрацювали над Програмою підтримки заходів з енергозбереження в багатоквартирних будинках, обговорили проблеми системи теплопостачання міста Біла Церква та шляхи їх вирішення та перспективи у разі проведення запланованих заходів.

В роботі «круглого столу» взяли участь міський голова Геннадій Дикий, заступники міського голови Сергій Пахольчук, Володимир Хмурич, керівники структурних підрозділів міської ради, підприємств, які забезпечують теплопостачання в місті та ін.



Опубліковано: 30 вересня 2016 року
Поділитися