Біла Церква відзначила 984-річницю

10 вересня в м. Біла Церква було проведено ряд заходів з нагоди 984-ї річниці з дня заснування міста.

На площі перед виконавчим комітетом Білоцерківської міської ради відбулася церемонія урочистого відкриття свята. Міський голова Геннадій Дикий привітав жителів та гостей міста з 984-ою річницею з дня заснування Білої Церкви. Відмітив, що м. Біла Церква є містом з тисячолітньою історією, яке було засноване в великій державі - Київська Русь. "З моменту свого створення наше місто відігравало визначну роль в обороні кордонів Києва. Тоді воно було названо Юр’євом. Не раз воно руйнувалося. У тринадцятому столітті місто востаннє було зруйновано і лише руїни собору височіли на Замковій Горі, слугуючи орієнтиром. Саме в той час, відродившись з попелу, наше місто і дістало назву, яку носить зараз – Біла Церква", - зазначив міський голова.

Геннадій Дикий наголосив, що окрім величної історії Біла Церква має славетних білоцерківців, які прославляють місто не тільки в Україні а й поза іі межами.

"Я переконаний, що майбутнє молоде покоління буде поважати та прославляти Білу Церкву. Міська влада розвиває різних сферах його життєдіяльності - покращує інфраструктуру і транспортне забезпечення, ремонтує дороги і тротуари. Тільки разом, спільно з громадою ми створимо сучасне, комфортне, європейське місто ", - відмітив Геннадій Дикий. Побажав добра, благополуччя, здоров’я та миру всім білоцерківцям та гостям свята.

Міський голова Геннадій Дикий привітав та вручив квіти й цінний подарунок молодому подружжю – Олександра та Катерини Бутенко, які саме в день відзначення 984-ої річниці Білої Церкви обмінялися весільними обручками. Разом із подружжями Геннадій Дикий підняв на головній площі прапор міста.

В урочистостях з нагоди 984-ї річниці з дня заснування міста взяли участь делегації міст-побратимів Білої Церкви. Зокрема, Надзвичайний та Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс, Почесний консул Литовської Республіки у Білій Церкві Юрій Литвиненко, делегація міста Островець Свентокшиський (Польща) на чолі з мером міста Ярославом Горчинскі, делегація міста Маніса (Туреччина) на чолі з генеральним секретарем Фуат Узун, делегація з м. Кременчук на чолі з головою Крюківської районної адміністрації м. Кременчука Дмитра Лозовика, делегація Солом’янської районної державної адміністрації м. Київ на чолі з заступником керівника апарату Валентином Матюхіним.

Під час заходу перед білоцерківцями виступив народний депутат Хвича Мепарішвілі. Привітав з Днем міста жителів Білої Церкви. Відмітив, що наше місто засноване одним з наймудріших і славетних князів Київської Русі - Ярославом Мудрим. "Сьогодні Біла Церква окрім цікавої та багатої історії є гарним містом. Бажаю їй щастя, процвітання та миру ", - зазначив Хвича Мепарашвілі.

В ході заходу до стели на честь Небесної Сотні були покладені квіти в пам'ять про жителів Білої Церкви, які віддали своє життя, захищаючи територіальну цілісність України.

Урочистості продовжилися святковою ходою та покладанням квітів до пам’ятника Ярославу Мудрому.

В заходах взяли участь заступники міського голови, депутати та члени виконавчого комітету міської ради, представники духовенства, керівники підприємств, установ, організацій міста, представники громадськості та журналісти місцевих ЗМІ.



Опубліковано: 10 вересня 2016 року
Поділитися