29 січня – День пам’яті героїв Крут

Український народ щороку 29 січня вшановує пам’ять молодих борців за волю, полеглих під залізничною станцією Крути.

На виконання доручення Адміністрації Президента України в Київській області розпочинається інформаційна кампанія "Вони боролися, щоб ми перемогли!".

Відзначення Дня пам'яті Героїв Крут цього року є частиною великої інформаційної кампанії до 25-річчя Незалежності України. Наші воїни на Сході сьогодні де-факто завершують ту справу, яку розпочали їхні ровесники майже 100 років тому. Тому ми бачимо паралелі між минулим і теперішнім.

Ми повинні пам’ятати і героїв минуло  і героїв сьогодення.
До вашої уваги соціальний ролик, в якому реконструйовано бій під Крутами і зображено нерозривність тих подій із сучасною боротьбою проти східного ворога.

Це був бій, що відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути під селищем Крути. Бій тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом Червоної Гвардії під проводом есера Михайла Муравйова та загоном з київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків.
В бою під Крутами оборонці української державності отримали переконливу військову перемогу. Наступ ворога було зупинено і здійснено організований відступ, руйнуючи за собою колії і мости. Російсько-більшовицькі нападники втратили боєздатність на чотири дні. Агресор мусив підтягнути нові сили, відремонтувати підірвані й поруйновані мости та залізничні колії, і лише після цього продовжувати свій наступ на Київ, не так залізничним шляхом, як на реквізованих селянських возах, запряжених кіньми, по розмоклій дорозі.
Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Брест-Литовський мирний договір, який врятував молоду українську державність.
Сучасників особливо вразило поховання 27 юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків і були ними страчені. На похороні у Києві біля Аскольдової могили голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш «Пам'яті тридцяти».


Пам'ять про загиблих героїв завжди залишиться серед нас.

 



Опубліковано: 29 січня 2016 року
Поділитися