28 вересня-Всесвітній день боротьби зі сказом

Метою заходів, присвячених цій події, є привернення уваги людства до проблематики розповсюдження даної небезпечної хвороби, як серед людей, так і тварин. Адже за даними ВООЗ  сказ реєструється в 113 країнах світу та входить до першої п’ятірки хвороб, спільних для людини і тварин.

 

За даними Міністерства охорони здоров`я щорічно в Україні реєструється приблизно 100-120 тис. осіб, які звернулися до медичних установ з приводу укусів тваринами, з них 60% одержують лікування. Однак значно тривожнішою є ситуація із випадками захворювання людей, оскільки сказ призводить до смерті хворого у 100% випадків. В Україні майже щороку від цього небезпечного захворювання помирає від 1 до 7 осіб. У період з 2001 по 2014 рр. зареєстровано 39  летальних випадків сказу серед населення.

 

Головною причиною, що призвела до захворювання і смерті, укушених скаженими тваринами людей, є  не володіння інформацією про необхідність профілактичного лікування вакциною. Крім того, причиною смерті від цього страшного захворювання стають запізнілі звернення до фахівців та пізній початок лікування. Тоді як очищення рани та імунізація, зроблені якомога раніше після підозрілого контакту з твариною,  можуть запобігти розвитку сказу практично на 100 %.

 

Розрізняють два типи сказу - міський (вуличний) сказ, коли захворювання поширюється у містах і селах, а джерелом збудника інфекції є хворі бродячі собаки й коти, й лісовий сказ, коли інфекція поширюється у природному середовищі, часто на великому лісовому просторі, а джерелом збудника, якої є дикі м'ясоїдні хижаки.

 

З 1972 р. в Україні переважає лісовий сказ, а основним джерелом збудника інфекції стали інфіковані руді лисиці. Установлено, що існує прямий зв'язок між чисельністю популяції, щільністю розселення лисиць та інтенсивністю поширення лісового сказу. В Україні останнім часом загальною тенденцією захворюваності на сказ стало переважання його прояву серед диких тварин, собак і котів, які й стають основним джерелом збудника для людини та сільськогосподарських тварин, насамперед, великої рогатої худоби.

 

У людини захворювання на сказ пов'язане із укусами хворих собак, котів та інших тварин.  Власнику тварини, яка покусала людей або інших тварин, необхідно негайно доставити її до  найближчого ветеринарного  закладу для огляду і карантину під наглядом фахівців протягом 10 днів. Проявами захворювання є: на початку хвороби спостерігаються лихоманка, пригнічений стан, свербіж і болі в ділянці укусу, згодом з'являються боязливість, занепокоєння, розлад дихання й ковтання, слинотеча, підвищене рефлекторне збудження й судоми.

Під час спроби проковтнути воду розвиваються болісні судоми. Найкращим превентивним заходом є місцева обробка рани. Місце укусу потрібно негайно ретельно очистити 20% розчином м'якого медичного мила. Глибокі укушені рани промивають струменем мильної води за допомогою катетера. Припікання рани або накладання швів не рекомендується.

Активну імунізацію починають негайно. Вакцину вводять внутрішньом'язово по 1 мл. 5 разів: у день інфікування, потім на 3, 7, 14 і 28-й день. Щеплення проти сказу проводять як амбулаторно, так і стаціонарно. Госпіталізації підлягають: особи з важкими укусами.  Для того, щоб забезпечити належний імунітет і попередити поствакцинальні ускладнення, прищепленому протипоказано вживання будь-яких спиртних напоїв під час курсу вакцинації і протягом 6 місяців після його закінчення. Необхідно, щоб у період вакцинації хворий не перевтомлювався, уникав переохолодження та перегрівання.


Попередити захворювання на сказ можливо при дотриманні таких правил: 

– щорічно прищеплювати проти сказу домашніх собак і кішок;

– не провокувати тварин на укуси: не намагатися годувати, надавати допомогу невідомим бездомним тваринам, дражнити їх;

– уникати скупчень бездомних собак і контактів з дикими тваринами;

– усі роботи при розборі туш тварин для запобігання пораненням проводити в рукавичках, з дотриманням правил безпеки;

– при укусі тваринам промити рану водою з милом, обробити краї розчином йоду і негайно звернутися в травматологічний пункт.  

Застерігаємо, що сказ не лікується. Єдиним способом боротьби з ним є профілактичні заходи. І врятувати життя людини можна лише за допомогою профілактичних щеплень

Інформація від управління охорони здоров’я


Опубліковано: 25 вересня 2017 року
Поділитися