26 березня Всесвітній день боротьби з епілепсією

26 березня світова громадськість проводить  Всесвітній день боротьби з епілепсією, або Фіолетовий день (Purple Day)

 

    Фіолетовий день — це щорічна міжнародна акція, завдання якої — розвіяти міфи про епілепсію і допомогти людям, які живуть з цим діагнозом. Вперше цей день відзначали в 2008 році в Новій Шотландії, Канада.   

 

    Епілепсія є одним з найбільш поширених хронічних неврологічних захворювань. Її не можна повністю вилікувати, однак правильно підібране лікування дозволяє хворим протягом декількох років жити без приступів.

 

    Причин епілепсії безліч. Все, що порушує нормальну структуру нейронної активності — від хвороби, яка пошкоджує головний мозок до неправильного розвитку мозку  

Материнські інфекції, погане харчування — це лише деякі з факторів, які можуть негативно вплинути на розвиток мозку  дитини. Ці фактори можуть привести до церебрального паралічу, який часто пов’язаний з епілепсією, або привести до епілепсії, яка не пов’язана з будь-якими іншими розладами. Близько 20% нападів у дітей обумовлені церебральним паралічем або іншими неврологічними порушеннями.

          Факторами, що провокують епілептичний напад, є вживання алкоголю (навіть 15–20 мл), зокрема й пива, зниження глюкози в крові, гучна музика, яскраве світло, тривале перебування перед комп’ютером.

           Профілактикою будь-якого виду епілепсії є здоровий спосіб життя. Щоб уникнути нападів  епілепсії, необхідно повністю відмовитися від куріння, вживання будь-якого виду алкоголю (в тому числі і пива), не можна вживати міцний чай або каву, переривати нічний сон, переїдати на ніч, підніматися на висоту, уникати шкідливих впливів на організм навколишніх чинників.

 

Що робити якщо у Вашій присутності у когось стався епілептичний припадок? 

Послабте одяг навколо шиї людини. Не намагайтеся утримувати людину. Це може привести до травми.

Не вставляйте сторонні предмети в рот людини. Це може також привести до травми.

Заспокойте зацікавлених перехожих, попросіть їх розійтися і звільнити простір.

Приберіть гострі предмети від особи, щоб запобігти травми.

Після нападу варто покласти людину на бік, щоб підтримувати дихальні шляхи відкритими і запобігти вдиханню людиною будь-яких виділень.

Після напад людина може перебувати в замішанні, її не варто залишати на самоті.

Якщо відомо, що людина страждає на епілепсію, швидку викликати не обов’язково.

Викликайте швидку, якщо припадок триває більше 5 хвилин, або слідом за попереднім приступом починається повторний.

 

                                Управління охорони здоров’я Білоцерківської міської ради


Опубліковано: 27 березня 2017 року
Поділитися