20 березня - відзначається 382-річниця з дня народження Івана Мазепи

Він і за життя і після смерті був найсуперечливішою постаттю в історії України.

Потужний політичний діяч, що володів гетьманською булавою 22 роки, найдовше за історію гетьманщини, який, втім довгий час вважався зрадником державних інтересів.

Меценат, який підтримував науку культуру та мистецтво України, але чиї зображення планомірно знищувалися чи спотворювалися.

Ревний християнин, найбільший фундатор православних храмів на теренах України, проти якого велася величезна інформаційна війна і якому понад двісті років у цих храмах виголошували анафему.

Іван Мазепа був найвідомішим у Європі та Америці гетьманом України. І це не дивно. Йому присвячено 186 гравюр, 42 картини, 22 музичні твори, 17 літературних творів та 6 скульптур.

Його мати походила з білоцерківської шляхти, а родовий маєток стояв у селі Мазепинці, де й досі шанують та згадують славетного земляка.

Білоцерківщина завдяки Мазепі зіграла величезну роль у становленні Української соборної держави. Об’єднання Правобережної та Лівобережної України у єдине державне формування – була мрія Івана Мазепи і до цієї мрії він йшов усе життя.

Саме у Мазепинцях відбувалося становлення Івана, як особистості, оскільки він провів тут усе дитинство і частину юності.

А Білу Церкву він, згідно з історичними джерелами, готував до ролі столиці Правобережної України, оскільки тут проводив дипломатичні зустрічі, тримав двір, проводив парад козацьких військ та підписував державні документи.

Ми пишаємось видатним земляком і саме усвідомлення того, що наша Білоцерківщина народила і виховала таку величну особистість змушує нас, взявши приклад з Івана Мазепи, віддати максимум наших фізичних та душевних сил задля процвітання нашого краю та нашої Держави.

З нагоди 382 річниці з дня народження Івана Мазепи міський голова Геннадій Дикий відвідав село Мазепинці, яке є в складі Білоцерківської міської територіальної громади та поклав квіти до погруддя гетьману, вшанувавши пам’ять про нього.

Міський голова звернувшись до присутніх, відмітивши вагому роль Івана Мазепи як будівничого української держави, зауважив, що він був мудрим політиком, дипломатом, полководцем та захисником православної віри.

У заході взяли участь депутат міської ради Андрій Король, заступники міського голови Катерина Возненко, Юрій Савчук, староста сіл Сидори, Дрозди, Мазепинці Олександр Литвин, представники Білоцерківської організації «Спілка офіцерів України» та жителі села Мазепинці.

 

20 березня - відзначається 382-річниця з дня народження Івана Мазепи


Опубліковано: 20 березня 2021 року
Поділитися