17 листопада – Міжнародний день відмови від куріння

Міжнародний день відмови від куріння, який цього року відзначається 17 листопада, започаткувало Американське онкологічне товариство ще в 1977 році.

 

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у всьому світі 90% усіх випадків смертей від раку легенів, 75% смертей від хронічного бронхіту, а також 25% випадків смертей від ішемічної хвороби серця викликані курінням. Більше того, на нашій планеті  практично кожні 10 хвилин вмирає один курець.

 

Результатом хронічної тютюнової інтоксикації є зменшення очікуваної тривалості життя: 35-річна жінка, яка курить, проживе на 5 років, а 35-річний чоловік, який курить, – на 7 років менше, ніж їхні однолітки, які не вживають тютюн. 

 

Міжнародний день відмови від куріння відзначають також і в Україні. Актуальність цієї традиції зумовлена  тим, що у нашій країні зараз курить кожна десята жінка і більше половини всіх чоловіків. 

 

Куріння особливо  негативно впливає на стан здоров’я жінок. У них частіше виникають такі хворобливі стани як  аменорея,  рання менопауза, знижується рівень естрогенів у крові. Жінки, які курять під час вагітності, мають істотно більший ризик викиднів, ніж ті, які не курять. Куріння також може призвести до ускладнень під час вагітності та пологів, у тому числі позаматкової вагітності, кровотечі, передчасного відділення плаценти і  розриву оболонки плоду. 

 

Суттєвими є також ризики для здоров’я дітей. Діти, народжені жінками які курять, в середньому мають на 200-250 г меншу масу тіла, ніж діти матерів, які не курять. Куріння під час вагітності збільшує ризик ранньої смерті дитини приблизно на 40%. 

 

Вдихання диму – «пасивне куріння» – дуже небезпечне для здоров’я людей, які не курять: у них підвищується  ризик розвитку раку легень, хвороб дихальних шляхів (особливо ядухи), серцево-судинних захворювань. Пасивне куріння під час вагітності може  зупинити розвиток плоду і збільшити ризик передчасних пологів.

 

Не існує безпечного рівня куріння. Навіть серед тих, хто викурює всього декілька сигарет в день або курить, не затягуючись, стан здоров’я помітно гірший, ніж у некурящих. Дослідження показують, що скорочення кількості викурених сигарет не приводить до істотного зниження негативних наслідків куріння, так само, як і перехід на так звані «легкі сигарети» або інші види тютюнових виробів.

 

Лише повна відмова від куріння сприятливо впливає на здоров’я: ризик пов’язаних із курінням захворювань знижується, полегшується перебіг багатьох захворювань і підвищується ефективність їх лікування. Припинення куріння виправдано при будь-якому стані здоров’я, при будь-якому «стажі» та інтенсивності куріння.

 

Тим, хто сьогодні курить, бажаємо замислитися та зробити правильний вибір – відмовитись від згубної звички!


Інформація від управління охорони здоров’я міської ради 


Опубліковано: 16 листопада 2017 року
Поділитися