08 травня - День пам’яті та примирення

08 – 09 травня Україна традиційно вшановує День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. У ці дні ми згадуємо про непересічну роль українців у перемозі Об’єднаних Націй у Другій світовій війні, висловлюємо повагу всім борцям проти нацизму, вшановуємо пам’ять про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у ці роки.

Уродженці різних куточків України та світу, воювали у регулярних арміях або були партизанами, служили у допоміжних формуваннях або на передовій, пройшли всю війну.

60 мільйонами загиблих заплатило людство за політичну сваволю двох тоталітарних систем: фашистської Німеччини та комуністичного Радянського Союзу. Український народ у найстрашнішій за всю світову історію війні 1939-1945 рр. втратив майже 10 мільйонів людських життів. Переосмислюючи причини й трагічні наслідки нищівного лихоліття, консолідуючи міжнародні зусилля для збереження миру на планеті, Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй у 2004 році проголосила 8 і 9 травня Днями пам’яті та примирення.

В Україні, згідно з Указом Президента, День пам’яті та примирення відзначається 8 травня, починаючи з 2015 року. Таким чином, наша держава доєдналася до країн всього світу у скорботі за жертвами війни.

08 травня в м. Біла Церква, у зв`язку з  Днем пам`яті та примирення, були проведені

відповідні заходи. Зокрема, біля Вічного вогню у парку Слави та пам’ятних знаків -  "Танк-Т-34", "Літак-ТУ-16 відбулися мітинги та покладання квітів.

 

За дорученням міського голови Геннадія Дикого, секретар міської ради Вадим Кошель, заступник міського голови Катерина Литвиненко та начальник управління освіти і науки Юрій Петрик  відмітили роль українського народу у здобутті перемоги у Другій світовій війні, закликали молодь пам’ятати про подвиг та самопожертву громадян, які стояли на захисті своєї Батьківщини та вшановувати пам’ять про всіх жертв тих подій.

 

Представники міської влади, старшого покоління та молоді вшанували пам’ять хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятних знаків.

08 травня - День пам’яті та примирення


Опубліковано: 08 травня 2019 року
Поділитися