Протокол засідання «круглого столу» з обговорення проєкту регуляторного акта – проєкту рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради «Про встановлення тарифу на послуги з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування»

Протокол
засідання «круглого столу» з обговорення проєкту
регуляторного акта – проєкту рішення виконавчого комітету
Білоцерківської міської ради
«Про встановлення тарифу на послуги
з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах
загального користування»  

м. Біла Церква                                                                                                                                                         28 липня 2021 року                                                              

Білоцерківська міська рада, велика зала

11.00 год.               

 

Головуючий на засіданні «круглого столу» - Руденко Руслан Анатолійович – заступник міського голови.

Секретар засідання – Гошко Людмила Іванівна – головний спеціаліст відділу транспорту та зв’язку Білоцерківської міської ради.

Присутні: 

Руденко Руслан Анатолійович

- заступник міського голови;

Морський Василь Петрович

- заступник міського голови;

Шевченко Олена Сергіївна

- начальник відділу транспорту та зв’язку міської ради;

Земецька Юлія Юріївна

- начальник управління економіки міської ради;

Швець Сергій Сергійович

- начальник юридичного управління міської ради;

Турій Олег Володимирович

- начальник відділу інформаційних ресурсів та зв’язків з громадськістю міської ради;

Вахній Володимир Васильович

- начальник комунального підприємства Білоцерківської міської ради «Тролейбусне управління»;

Двірник Сергій Миколайович

- директор ТОВ «ТРАНССІТІ»;

Старинко Андрій Стефанович

- директор ТОВ «Білоцерківський автобусний парк»;

Довганенко Петро Васильович

- директор ТОВ «ЕПІТРАНС»;

Святюк Євген Миколайович

- директор ПП «К-А-Н»;

Сириця Сергій Олександрович

- депутат Білоцерківської міської ради;

Іванов Микола Миколайович

- депутат Білоцерківської міської ради;

Гербеда Віктор Володимирович

- голова Всеукраїнської незалежної профспілки працівників транспорту;

Копишинський Олексій Миколайович

- член громадської організації «Білоцерківська організація спорту»;

Кузьмін Сергій Валерійович

- ВГО «Патріот»;

Бабенко Володимир Миколайович

- депутат Білоцерківської районної ради;          

Коломієць Олександр Вікторович

- член політичної партії «Національний корпус».

Представники управління економіки Білоцерківської міської ради, автотранспортних

підприємств міста, представники ЗМІ.

                                                                                                                              Порядок денний:

1. Обговорення проєкту регуляторного акта – проєкту рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради «Про встановлення тарифу на послуги з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування».

Виступили:

Руденко Руслан Анатолійович - заступник міського голови - повідомив присутніх, що відповідно до ст.28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до повноважень виконавчих органів міських рад належать повноваження – встановлення в порядку і межах, визначених законодавством, тарифів на транспортні послуги. Проінформував, що до виконавчого комітету надійшли листи від підприємств-перевізників:

- від 15.06.2021р. №172 ТОВ «ТРАНССІТІ»,

- від 17.06.2021 р. №27 ТОВ «ЕПІТРАНС»,

- від 16.06.2021 р. №159 ТОВ «Білоцерківський автобусний парк»

про необхідність перегляду тарифу.

Також перевізники надали розрахунки, виконані відповідно до Методики розрахунку тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту, затвердженої наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 17 листопада 2009 року №1175 та Висновок і обґрунтування планово-розрахункового тарифу на послуги з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, виконані  аудиторськими компаніями:

- ТОВ «ТРАНССІТІ» - аудиторська фірма «Аудит-Конус» незалежний аудитор Пилипенко Валентин Володимирович та генеральний директор ТОВ «Мій радник» Кононенко Валентина Олексіївна –  11,97 грн.

- ТОВ «Білоцерківський автобусний парк» - Національний транспортний університет, кафедра «Фінанси, облік і аудит»10,29 грн.

- ТОВ «ЕПІТРАНС» - ТОВ «Мій радник» генеральний директор Кононенко Валентина Олексіївна – 10,05 грн.

Додав, що на даний час в місті діє тариф на послуги з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування – 6,00 грн., встановлений рішенням виконавчого комітету міської ради від 23 березня 2021 р. № 196.

Зазначив, що згідно ст.10 Закону України «Про автомобільний транспорт» - тарифна політика на автомобільному транспорті має задовольняти підприємницький інтерес, забезпечувати розвиток автомобільного транспорту, стимулювати впровадження новітніх технологій перевезень, застосування сучасних типів транспортних засобів, але і забезпечувати баланс між платоспроможним попитом на послуги та обсягом витрат на їх надання, тобто темпи зростання тарифу не повинні перевищувати темпи зростання середніх доходів населення цього міста за відповідний період. Тому опрацьовано проєкт рішення виконавчого комітету «Про тариф на послуги з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування», який передбачає встановлення тарифу на послуги з перевезення - 7,0 грн.

Повідомив про ситуацію по вартості проїзду в деяких інших містах України.

Шевченко Олена Сергіївна – начальник відділу транспорту та зв’язку міської ради - проінформувала, що листи та розрахункові матеріали перевізників опрацьовані на предмет дотримання вимог Методики розрахунку тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту, затвердженої наказом Міністерства транспорту від 17.11.2009 №1175, яка є обов’язковою для застосування під час встановлення регульованого тарифу органами виконавчої влади та місцевого самоврядування.

 Повідомила, що згідно п.1.6. Методики, перегляд рівня тарифів повинен здійснюватися у зв’язку зі зміною умов виробничої діяльності та реалізації Послуг, що не залежать від господарської діяльності Перевізника, у тому числі в разі зміни вартості палива більше ніж на 10%. Діючий тариф встановлено рішенням виконавчого комітету міської ради від 23 березня 2021 р. № 196 «Про тариф на послуги з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування» на рівні 6,00 грн. За період дії тарифу 1- 2  квартал 2021 р. відбулися наступні зміни - зросла вартість запчастин та комплектуючих, паливно-мастильних матеріалів та зменшився обсяг пасажирських перевезень. 

Проєкт рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради «Про тариф на послуги з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування» розроблений відповідно законів України «Про автомобільний транспорт», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

Метою прийняття рішення є приведення у відповідність розміру тарифу на послуги з перевезення на автобусних маршрутах загального користування економічно обґрунтованим витратам.

Додатково проінформувала, що проєкт рішення пройшов усі процедури розгляду згідно діючого законодавства, а саме:

- включення до плану діяльності виконавчого комітету з підготовки проєктів регуляторних актів на 2021 рік, згідно рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради від 22 червня  2021 року №428 «Про внесення змін в додаток до рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради від 22 грудня 2020 року №754 «Про план діяльності виконавчого комітету Білоцерківської міської ради з підготовки проєктів регуляторних актів на 2021 рік»,  дане рішення опубліковано в газеті «Громадська думка» і на офіційному вебсайті міської ради;

- повідомлення про оприлюднення проєкту регуляторного акта - рішення виконавчого комітету «Про встановлення тарифу на послуги з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування» опубліковано в газеті «Громадська думка» № 53-54 від 2 липня 2021 року;

- проєкт рішення та аналіз регуляторного впливу до проєкту регуляторного акта – рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради «Про встановлення тарифу на послуги з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування» опубліковано на офіційному вебсайті Білоцерківської міської ради www.bc-rada.gov.ua 02 липня 2021 року.

Двірник Сергій Миколайовичдиректор ТОВ «ТРАНССІТІ» - озвучив зауваження щодо Аналізу впливу регуляторного акта – проєкту рішення виконавчого комітету міської ради «Про встановлення тарифу на послуги з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування».

Надав пропозиції: встановити диференційовані тарифи в залежності від  рівня пасажиро потоку, а саме -  в розмірі 8,00 грн.  на автобусні маршрути №14 та  №22 та 10,00 грн. на автобусні маршрути №4, 7, 8, 16, 17, 18, 21.

Старинко Андрій Стефановичдиректор ТОВ «Білоцерківський автобусний парк» - озвучив щодо наданих розрахунків ТОВ «Білоцерківський автобусний парк», які були виконані відповідно до Методики розрахунку тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту, які виконані Національним транспортним університетом, кафедрою «Фінанси, облік і аудит» та ТОВ «Мій радник» Кононенко Валентина Олексіївна, які надали результати підрахунків вартості тарифів в розмірі - 10,29 грн.

Довганенко Петро Васильович – директор ТОВ «ЕПІТРАНС» - надав інформацію щодо роботи підприємства та  розрахунковий тариф ТОВ «ЕПІТРАНС» – 10,05 грн.

Бабенко Володимир Миколайович – депутат Білоцерківської районної ради – озвучив пропозиції щодо закупівлі та оновлення рухомого складу КП БМР «Тролейбусне управління», а також щодо компенсації автоперевізникам за пільговий проїзд у громадському транспорті, оптимізації транспортної мережі.

Сириця Сергій Олександрович – депутат Білоцерківської міської ради – висловив пропозицію щодо перенесення розгляду питання вартості проїзду в громадському транспорту на вересень-жовтень 2021 року.

Гербеда Віктор Володимировичголова Всеукраїнської незалежної профспілки працівників транспорту-висловився, що має бути баланс інтересів пасажирів та перевізників, надав пропозицію застосувати диференційований тариф на проїзд автобусними маршрутами і встановити 7,0 грн. на автобусних маршрутах № 14, № 22 на решті автобусних маршрутів встановити тариф 8,0 грн.

Вирішили:

Рекомендувати винести на розгляд виконавчого комітету Білоцерківської міської ради проєкт регуляторного акта - проєкт рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради «Про встановлення тарифу на послуги з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування»- 7,0 грн.

Та пропозиції:  

1.Двірника С. – директора ТОВ «ТРАНССІТІ»-встановлення тариф на послуги з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування № 14, №22 - 8,0 грн. та  на автобусних маршрутах загального користування  №4, 7, 8, 16, 17, 18, 21 – 10,0 грн.

2. Сириці С.- депутата Білоцерківської міської ради- перенести розгляд питання збільшення вартості проїзду в громадському транспорту на вересень-жовтень 2021 року.

3. Гербеди В. – голови Всеукраїнської незалежної профспілки працівників транспорту - застосувати диференційований тариф на проїзд автобусними маршрутами і встановити 7,0 грн. на автобусних маршрутах № 14, № 22 на решті автобусних маршрутах  встановити тариф 8,0 грн.

Головуючий на засіданні «круглого столу» - Руденко Руслан Анатолійович - зазначив, що проєкт регуляторного акта – проєкт рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради «Про встановлення тарифу на послуги з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування» та пропозиції до нього будуть передані на розгляд виконавчого комітету Білоцерківської міської ради.

 

Головуючий на засіданні«круглого столу»   Руслан РУДЕНКО      

 

Секретар засідання   Людмила ГОШКО                                                       

 

 


Опубліковано: 30 липня 2021 року
Поділитися