Послуги з надання доступу до виділених каналів передачі даних, що забезпечують функціонування муніципальної базової системи відео і аудіоспостереження та відео і аудіоаналітики «Безпечна громада» в м. Біла Церква Київської області (CPV : 72410000-7 Послуг

Обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, розміру бюджетного призначення, очікуваної вартості предмета закупівлі

Головний розпорядник коштів: Департамент житлово-комунального господарства Білоцерківської міської ради

Предмет закупівлі: Послуги з надання доступу до виділених каналів передачі даних, що забезпечують функціонування муніципальної базової системи відео і аудіоспостереження та відео і аудіоаналітики «Безпечна громада» в м. Біла Церква Київської області (CPV : 72410000-7 Послуги провайдера)

Ідентифікатор закупівлі: UA-2022-01-25-014444-b

Обґрунтування доцільності закупівлі:

  • безперебійне надання доступу до виділених каналів передачі даних, що

забезпечують функціонування муніципальної базової системи відео і аудіоспостереження та відео і аудіоаналітики «Безпечна громада» в м. Біла Церква Київської області;

  • доступ до системи відеонагляду підрозділів Міністерства внутрішніх справ України та Патрульної Поліції України;
  • раціональне та ефективне використання бюджетних коштів;
  • надійність мережі зв’язку;
  • вимоги щодо конфіденційності наданих послуг.

 Обґрунтування обсягів закупівлі:

Обсяги визначено відповідно до потреби, враховуючи наявну та плановану кількість  камер відеоспостереження, необхідно забезпечити надання послуг передачі даних на 178  виділених каналів для належного функціонування базової системи ІСВСА «Безпечна громада».

Обґрунтування технічних та якісних характеристик закупівлі:

Згідно Експертного висновку ПРАТ “УКРАЇНСЬКИЙ ІНСТИТУТ ІЗ ПРОЕКТУВАННЯ І РОЗВИТКУ ІНФОРМАЦІЙНО–КОМУНІКАЦІЙНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ “ДІПРОЗВ’ЯЗОК” від 21.01.2021р. № 10772 «Стосовно закупівлі послуг Департаментом житлово-комунального господарства Білоцерківської міської ради за предметом: код ДК 021:2015 – 72410000-7 «Послуги провайдерів» (надання доступу до виділених каналів передачі даних, що забезпечують функціонування муніципальної базової системи відео і аудіоспостереження та відео і аудіоаналітики «Безпечна громада» в м. Біла Церква Київської області) на 2022 рік у Приватного Підприємства «Мережа»»

Фізичне підключення точок відеоспостереження відбувається шляхом побудови «останньої милі» від фактичних точок присутності провайдера до клієнтського обладнання.                                 

ПП «Мережа» надає пропускну спроможність каналу зв’язку до 10 Мбіт/сек.  

Зазначений провайдер має найширшу карту покриття по місту та області та вже відбудовану опорну мережу до побудованих згідно проектної документації пускових комплексів відеонагляду. Зміна постачальника каналів понесе за собою додаткові витрати на побудову ліній зв’язку до точок під’єднання комплексів, деякі з них географічно розташовані віддалено від наявної телекомунікаційної інфраструктури інших провайдерів, для розширення якої необхідно виконати додаткові проектні та будівельні роботи.
            На сьогодні, з міркувань безпеки та надійності, доступ до камер відеонагляду відбувається шляхом надання ПП «Мережа» виділених каналів передачі даних.  

В мережі ПП «Мережа» створена віртуальна закрита локальна підмережа (vlan), використовуючи яку данні від кінцевих точок замовника зводяться до шлюзу/серверів. Шлюзом виступає комутатор L2 рівня, що також є частиною закритої підмережі та виконує маршрутизацію трафіку між серверами відеонагляду.

ПП «Мережа» згідно договору гарантує безперебійність роботи своєї опорної мережі для забезпечення маршрутизації даних точка-шлюз. Завдяки такій логічній побудові каналів досягається безпека передачі даних та захист від неправомірного втручання в роботу системи відеонагляду.

 При залученні нового підрядника данні, маршрутизовані в його підмережі, не зможуть надходити до серверів, необхідна буде зміна структури ядра відеонагляду та самих серверів, що на даний момент з технічних причин не можуть отримувати потік даних з декількох комутаторів одночасно. В той самий час, система перестане бути закритою, що значним чином вплине на безпеку комплексу та його безвідмовну роботу. Передача трафіку між провайдерами відбувається лише шляхом залучення магістральних транспортних провайдерів та побудови фізичної та логічної точки обміну трафіком в дата центрі останнього, проте оплата таких послуг кошторисом не передбачена.
Також, використовуючи створену віртуальну підмережу в мережі провайдера, доступ до системи відеонагляду згідно договорів отримують підрозділи МВС та Патрульної Служби Поліції.
               При подальшій модернізації системи накопичення/збереження інформації та перенесенні серверів в єдиний моніторинговий центр виникне необхідність маршрутизувати дані через зовнішні канали провайдера до точки обміну одного з дата центрів магістральних провайдерів. На сьогодні в м. Біла Церква Київської області виключно ПП «Мережа» має достатню ємність зовнішніх каналів зв’язку, не залежних між собою, присутність в найбільших дата центрах зі своїм обладнанням та прямі точки обміну трафіком з найбільшими магістральними провайдерами України.

Обґрунтування очікуваної вартості закупівлі:

            Враховуючи наявну та плановану кількість камер відеоспостереження у 2022 році, необхідно забезпечення надання послуг передачі даних на 178 виділених каналів для належного функціонування базової системи ІСВСА «Безпечна громада».

Згідно Листа до Департаменту житлово-комунального господарства Білоцерківської міської ради від ПП «Мережа», вартість надання у користування 1 (одного) виділеного каналу передачі даних до 10 Мбіт/сек становить 450,00 грн. в місяць.

Так, очікувана вартість закупівлі послуги з надання доступу до виділених каналів передачі даних, що забезпечують функціонування муніципальної базової системи відео і аудіоспостереження та відео і аудіоаналітики «Безпечна громада» в м. Біла Церква Київської області (CPV : 72410000-7 Послуги провайдера) на 2022 рік складає 961 200,00 грн.

 


Опубліковано: 26 січня 2022 року
Поділитися